CELER ČUVA ZDRAVLJE: Bogat je antioksidansima, poboljšava varenje i SNIŽAVA PRITISAK
Foto: Shutterstock

BIRAJTE PRIRODNO

CELER ČUVA ZDRAVLJE: Bogat je antioksidansima, poboljšava varenje i SNIŽAVA PRITISAK

Zdravlje iz Prirode -

Ako svakog dana pojedete jedan celer poboljšaćete varenje, krvni pritisak, smanjiće se upale. Iako mnogi baš i nisu ljubitelji celera, on spada u najzdravije vrste povrća. Ako vas njegov ukus ne privlači posebno, pomešajte ga sa ostalim povrćem u salati ili varivu, tako da ipak iskoristite zdravstvene dobrobiti koje donosi.

Celer sadrži supstancu kumarin koja sprečava štetno delovanje slobodnih radikala, a podstiče aktivnost belih krvnih zrnaca važnih za očuvanje odbrambene moći organizma. Svi vitamini B kompleksa iz ove biljke podstiču razmenu ugljenih hidrata u organizmu, jačaju nerve i mozak, a kožu, kosu, oči i jetru čine zdravima.

Evo kako će verovatno vaš organizam reagovati ako budete jeli stabljiku-dve celera, ili više, svakog dana (možete koristiti i koren i listove, naravno, mada se oni kod nas češće koriste kao sastojak za supe).

Lakše ćete održavati željenu telesnu težinu

Celer je izuzetno niskokaloričan, ali veoma bogat biljnim vlaknima i vitalnim nutrijentima koji podstiču metabolizam, tako da je odlična namirnica za redukcione dijete (mršavljenje) i uopšte za one koji hoće da održe poželjnu telesnu težinu.

Poboljšaćete varenje

Celer veoma povoljno deluje na organe za varenje. Sadrži obilje biljnih vlakana koja čiste gastrointestinalni trakt i doprinose prevenciji konstipacije.

celer u štapićima, štapići celera
foto: Shutterstock

Smanjiće se upale

Nauka povezuje upalne procese niskog intenziteta u organizmu sa ozbiljnim oboljenjima kao što su artritis, srčane bolesti, pa čak i rak. Celer je bogat antioksidansima i polisaharidima koji imaju protivupalna svojstva.

Organizam će biti manje kiseo

Celer posebno doprinosi održanju kiselo-bazne ravnoteže u telu, što povoljno deluje na čitav organizam i prevenciju niza tzv. “civilizacijskih bolesti” povezanih sa savremenim nezdravim načinom ishrane i života uopšte.

Smanjićete rizik od povišenog krvnog pritiska

Celer sadrži supstance zvane ftalidi za koje je dokazano da snižavaju krvni pritisak tako što opuštaju mišiće oko arterija.

Semenke celera takođe imaju antihipertenzivna svojstva, što pomaže da se reguliše krvni pritisak.

sok od celera i limuna
foto: Shutterstock

Napitak od celera i limuna preporučuje se protiv povišenog holesterola.

Potrebno je:

  • 500 grama svežih listova i stabljika celera
  • tri limuna
  • litar vode

Voda se prvo prokuva i ostavi da se ohladi. Limun se dobro opere, iseče na komade sa sve korom. Celer se takođe grubo secka. Onda se zajedno dobro samelju, najbolje u blenderu. Kada se dobije fina kašasta masa, prelije se prokuvanom vodom i dobro izmeša.

Sud se potom poklopi i ostavi da odstoji preko noći, a ujutru procedi i sipa u staklenu flašu. Dobijeni napitak pije se ujutru i uveče, po 0,5 decilitra pre jela.

Pokazalo se da ovaj napitak može uspešno da deluje i na snižavanje triglicerida u krvi. Međutim, da bi lečenje bilo uspešno, poželjno je da se za to vreme izbegava slatko.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/zdravaiprava.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track