CELER ČUVA ZDRAVLJE: Bogat je antioksidansima, poboljšava varenje i SNIŽAVA PRITISAK
Ako svakog dana pojedete jedan celer poboljšaćete varenje, krvni pritisak, smanjiće se upale. Iako mnogi baš i nisu ljubitelji celera, on spada u najzdravije vrste povrća. Ako vas njegov ukus ne privlači posebno, pomešajte ga sa ostalim povrćem u salati ili varivu, tako da ipak iskoristite zdravstvene dobrobiti koje donosi.
Celer sadrži supstancu kumarin koja sprečava štetno delovanje slobodnih radikala, a podstiče aktivnost belih krvnih zrnaca važnih za očuvanje odbrambene moći organizma. Svi vitamini B kompleksaiz ove biljke podstiču razmenu ugljenih hidrata u organizmu, jačaju nerve i mozak, a kožu, kosu, oči i jetru čine zdravima.
Evo kako će verovatno vaš organizam reagovati ako budete jeli stabljiku-dve celera, ili više, svakog dana (možete koristiti i koren i listove, naravno, mada se oni kod nas češće koriste kao sastojak za supe).
Lakše ćete održavati željenu telesnu težinu
Celer je izuzetno niskokaloričan, ali veoma bogat biljnim vlaknima i vitalnim nutrijentima koji podstiču metabolizam, tako da je odlična namirnica za redukcione dijete (mršavljenje) i uopšte za one koji hoće da održe poželjnu telesnu težinu.
Poboljšaćete varenje
Celer veoma povoljno deluje na organe za varenje. Sadrži obilje biljnih vlakana koja čiste gastrointestinalni trakt i doprinose prevenciji konstipacije.
Organizam će biti manje kiseo
Celer posebno doprinosi održanju kiselo-bazne ravnoteže u telu, što povoljno deluje na čitav organizam i prevenciju niza tzv. “civilizacijskih bolesti” povezanih sa savremenim nezdravim načinom ishrane i života uopšte.
Smanjićete rizik od povišenog krvnog pritiska
Celer sadrži supstance zvane ftalidi za koje je dokazano da snižavaju krvni pritisak tako što opuštaju mišiće oko arterija.
Semenke celera takođe imaju antihipertenzivna svojstva, što pomaže da se reguliše krvni pritisak.
Voda se prvo prokuva i ostavi da se ohladi. Limun se dobro opere, iseče na komade sa sve korom. Celer se takođe grubo secka. Onda se zajedno dobro samelju, najbolje u blenderu. Kada se dobije fina kašasta masa, prelije se prokuvanom vodom i dobro izmeša.
Sud se potom poklopi i ostavi da odstoji preko noći, a ujutru procedi i sipa u staklenu flašu. Dobijeni napitak pije se ujutru i uveče, po 0,5 decilitra pre jela.
Pokazalo se da ovaj napitak može uspešno da deluje i na snižavanje triglicerida u krvi. Međutim, da bi lečenje bilo uspešno, poželjno je da se za to vreme izbegava slatko.
Prenela: O.M.
(kurir.rs/zdravaiprava.com)
3 sastojka: Ako osetite da vas hvata prehlada ili grip, ovaj napitak će vam odmah pomoći