RECEPT ZA SOK OD CELERA: A koliko je zdrav najbolje govori to što ga i NOVAK ĐOKOVIĆ pije svakog dana
Foto: Shutterstock

SMUĆKAJ

RECEPT ZA SOK OD CELERA: A koliko je zdrav najbolje govori to što ga i NOVAK ĐOKOVIĆ pije svakog dana

Zdravlje iz Prirode -

Otkako je Novak Đoković otkrio da svakog dana pije sok od celera, ovaj napitak je postao planetarni hit.

- Dan počinjem s toplom vodom i limunom kako bih pomogao telu da se detoksira. A onda na prazan želudac ispijam sok od celera - rekao je Đoković 2021. godine tokom razgovora sa američkim novinarom Grejemom Bensingerom.

Novak Đoković
foto: Kurir televizija

Šta je to što ovaj sok čini tako posebnim?

Stabljika celera veoma je bogata vodom – sadrži oko 83 odsto vode i vlakana

Celer je povrće sa visokim sadržajem vode, što znači da odlično hidrira ljudski organizam. Takođe, bogat je vlaknima, što odgovara crevima, a neretko ih ne konzumiramo u dovoljnoj meri. Dodajte tome vitamine K, A i C, kalijum i folate, kao i čitav niz antioksidanata i dobićete prilično zdravo povrće, slažu se nutricionisti.

- U mom baru na Kipru, koji služi sveže ceđene sokove, leži i gomila stabljika celera. Njihov sadržaj samo je deo moje kure lečenja sokovima i sirovom hranom i savršeno mi prija. Želeo sam i mogao i više verujem u sva čuda o kojima se priča kada je reč o celerovom soku, ali više sam tip koji voli sve kritički da isproba - napisao je čuveni dr Ridiger Dalke u svojoj knjizi "Zaštita od infekcija".

Celer
foto: Thinkstock

Celer je prirodni diuretik, a njegov sok pomaže u otklanjnju nadutosti i nakupljanja vode u organizmu.

Kako se sprema sok od celera?

Uzmite dve veze celera i odrežite osnovu i vrh stabljike. Operite ih nežno i potom iseckajte stabljike na trećine, pa ubacite u blender. Dodajte pola šolje tople vode, pa miksajte velikom brzinom oko 30 sekundi. Dobijenu smesu procedite kroz vrećice za filtriranje napitaka od orašastih plodova (ovo je moguće kupiti u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane) ili kroz običnu gazu ili cediljku. Ovaj korak je potreban kako biste se oslobodili pulpe i dobili bistar sok od celera.

Po želji dodajte malo isceđenog soka limete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track