OVO SU NAJČEŠĆI OKIDAČI KOJI RAZBUKTAVAJU ARTRITIS! Jedan možete da izbegnete, a evo i kako
Foto: Shutterstock

korisni saveti

OVO SU NAJČEŠĆI OKIDAČI KOJI RAZBUKTAVAJU ARTRITIS! Jedan možete da izbegnete, a evo i kako

Bolesti -

Svi smo čuli priču starijih žena da je bol u zglobu znak da je loše vreme na putu. Ali, da li je zaista istina da nešto poput promene vremena ili jakog stresa može izazvati bol u zglobovima?

- Istina je, simptomi artritisa mogu da se povuku, ali i razbuktaju. Takođe je tačno da promena vremena ponekad može da izazove promene, koje se često pojačavaju kada se određena vrsta artritisa ne leči adekvatno - kaže dr Sied Alam, reumatolog u Houston Methodist.

Iako ne možete da kontrolišete vremenske prilike, dobra vest je da možete da izbegnete druge okidače artritis, ističe dr Alam, sve dok znate koji tip artritisa imate.

Promena vremena utiče na zglobove

Možda se zglobovi reaguju svaki put kada pada kiša. Istraživanja nisu sasvim otkrila zašto. Neke studije kažu da je to zbog promena u vazdušnom pritisku. Vlažnost i temperatura takođe mogu imati uticaja. Iako ne možete da kontrolišete vremenske prilike, kontrolišite ono što je u vašoj moći. Slušajte svoje telo, dosledno uzimajte lekove i konsultjte se sa svojim lekarom oko toga kako možete da kontrolišete bol, navodi portal Webmd.

Pušenje pogoršava bol i ukočenost

Ne samo da je pušenje loše za vaše opšte zdravlje, već takođe aktivira molekule u vašem telu koji pokreću reumatoidni artritis. Pušenje pogoršava bol i ukočenost, a neki lekovi manje efikasni. Ako pušite, razgovarajte sa svojim lekarom o zdravim načinima da prestanete.

Dugotrajni stres pogoršava reumatoidni artritis

Kada osećate stres, vaše telo oslobađa hemikalije koje mogu izazvati upalu u vašem telu. Dugotrajni stres može pogoršati mnoga stanja, uključujući i reumatoidni artritis. Sami napadi takođe mogu biti stresni. Da biste ublažili stres, razmislite o nežnim vežbama, meditaciji, tehnikama disanja i razgovoru sa terapeutom.

Koje vrste artritisa postoje?

Artritis je širok termin za bol, osetljivost ili otok u određenom zglobu (ili zglobovima), a tri najčešća tipa artritisa su:

  • Reumatoidni artritis - kada vaš imuni sistem napada strukturu vašeg zgloba
  • Osteoartritis - oštećenje od habanja koje razbija jastuk u vašem zglobu
  • Giht - kada se formiraju oštri kristali koji se talože u zglobu

Kada je u pitanju pojava ovih vrsta artritisa, sami okidači zapravo nisu izvor vašeg bola. Oni su samo stvari koje pogoršavaju osnovne probleme artritisa - objašnjava dr Alam.

Stres ali i vremenke prilike mogu da dovedu do razbuktavanja reumatoidnog artritisa
Stres ali i vremenke prilike mogu da dovedu do razbuktavanja reumatoidnog artritisafoto: Profimedia

Šta uzrokuje da se reumatoidni artritis razbukta?

Reumatoidni artritis je jedan od zlokobnijih oblika artritisa. Ne samo da oštećenje vaših zglobova može dovesti do otoka, ukočenosti i bola već ne postoji način da se ovo stanje poništi, tj. ono je trajno.

Kod reumatoidnog artritisa, verovatno uvek postoji nizak nivo upale koja utiče na vaše zglobove, ali takođe može da se razbukta kao odgovor na stres ili, verovali ili ne, vremenske prilike - konkretno, kišu.

- Kada ste pod stresom, bilo psihički ili fizički, vaše telo je manje opremljeno da se nosi sa upalom izazvanom vašim stanjem. Pošto dovodi do otoka i ukočenosti, više upale znači intenzivniji bol - objašnjava dr Alam i dodaje.

Što se tiče toga zašto bi promena vremena mogla da izazove izbijanje reumatoidnog artritisa, sve je u zglobovima pod pritiskom.

- Promene vremena, kao što je kiša, često su praćene promenama vazdušnog pritiska, a smatra se da ova promena utiče na pritisak u vašim zglobovima – čineći da se svaki osnovni otok oseća bolnijim - objašnjava dr Alam.

Iako ne možete da kontrolišete vremenske prilike, možete preduzeti korake da smanjite nivo stresa. A kada se problemi razbuktaju, možete koristiti hladni oblog da biste smanjili upalu koja uzrokuje neki vaš bol.

Osteoartritis izaziva bolove u zglobovima koji mogu s vremena na vreme da se razbuktaju
Osteoartritis izaziva bolove u zglobovima koji mogu s vremena na vreme da se razbuktajufoto: Profimedia

Šta uzrokuje pojavu osteoartritisa?

Osteoartritis je najčešći tip artritisa. To je vrsta oštećenja koja pogađaju hrskavicu u zglobovima - što postaje sve češće sa godinama.

- Kao i reumatoidni artritis, osteoartritis izaziva bolove u zglobovima koji mogu s vremena na vreme da se razbuktaju - kaže dr Alam.

- Nažalost, još uvek nije potpuno jasno šta pokreće osteoartritis da se razbukta, iako sumnjamo da je primarni doprinos prekomernoj upotrebi zahvaćenog zgloba, bilo zbog ponavljanja ili produžene aktivnosti bez dovoljnog odmora.

Da biste sprečili izbijanje osteoartritisa, vodite računa da ne preopterećujete artritični zglob.

A ako dođe do razbuktavanja simptoma, u ublažavanju može pomoći upotreba podloge za zagrevanje ili tople obloge, kao i uzimanje lekova protiv bolova bez recepta ili jednostavno odmori zgloba.

Šta uzrokuje razbuktavanje gihta?

Giht je složen oblik artritisa koji može da bukne iznenada i ozbiljno. Nastaje kao rezultat visokog nivoa mokraćne kiseline, što olakšava formiranje kristala urata. Ovi oštri kristali mogu da se talože u vašim zglobovima, izazivajući upalu, otok i bol.

- Najčešći pokretač gihta je konzumiranje hrane bogate purinom (mesni proizvodi, riba i morski plodovi, čokolada, crni čaj, alkoholna pića, karfiol, cvekla, spanać, pasulj, grašak, sočivo...) , pošto visoki nivoi purina mogu povećati količinu mokraćne kiseline u vašem krvotoku“, objašnjava dr Alam.

Osobe koje pate od gihta mogu pomoći da se izbegnu napadi izbegavanjem hrane bogate purinima, uključujući:

  • crveno meso
  • jetra
  • određene vrste morskih plodova, uključujući tunjevinu, kapice i pastrmku
  • alkohol, posebno pivo
  • voćni sokovi i druga pića koja sadrže fruktozu

- Slično kao kod reumatoidnog artritisa, izbijanje gihta može se ublažiti upotrebom hladnog obloga na zahvaćenom zglobu, što pomaže u smanjenju upale koja uzrokuje vaš bol, otok i ukočenost - kaže dr Alam.

Ako se bol u zglobovima pojavača, javite se lekaru
Ako se bol u zglobovima pojavača, javite se lekarufoto: Shutterstock

Kada posetiti doktora zbog upale?

Ako osećate bol u zglobovima koji se s vremena na vreme pojačava, dr Alam preporučuje da se konsultujete sa lekarom.

- Za mnoge ljude, artritis počinje kao buktinja i važno je tražiti dijagnozu. Zapamtite, morate da znate od koje vrste artritisa patite da biste mogli da sprečite ili ublažite buduće napade - kaže dr Alam.

Recimo, nećete znati da li da koristite led ili toplotu za ublažavanje bolova u zglobovima osim ako ne znate da li je u pitanju reumatoidni artritis ili giht, a ne osteoartritis.

- Pored toga, a posebno za reumatoidni artritis, rano traženje dijagnoze daje vam veće šanse da izbegnete trajno oštećenje zglobova koje ovo stanje može da izazove - objašnjava dr Alam.

I nakon postavljene dijagnoze, neophodne su posete lekaru

Čak i ako vam je postavljena dijagnoza, još uvek ćete možda morati da posetite svog lekara u slučaju izbijanja bolesti.

- Veoma je važno da pozovete svog doktora ako osećate bol u novom zglobu ili ako je vaša upala jaka, jer bi to mogao biti znak artritične infekcije - upozorava dr Alam.

(kurir.rs/houstonmethodist.org/webmd.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track