Foto: Shutterstock

Saveti zlata vredni

Kako da spremite zdrave čajeve koji teraju viruse: Čim nos procuri rešenje je u šoljici toplog napitka

Da li znate šta sve mirisni čajevi mogu da urade za vaše zdravlje? Već sa prvim znacima prehlade ili gripa možete sebi da olakšate tegobe ako pijete lekovite čajeve od nane i đumbira, žalfije, belog sleza i cvetova zove.

Zdravlje iz Prirode

Evo kako da spremite najbolje čajeve za prehladu i grip...

Čajna mešavina nane, zove i đumbira

Potrebno je

* 10 g nane

* 10 g cvetova zove

* 10 g korena đumbira

Priprema

Čaj preliti s pola litra kupuće vode, ostaviti da odstoji. Davati detetu da popije toplo, jer utiče na preznojavanje kod visoke temperature.

*Kao antispazmodik, čaj od nane može da oslobodi iritirajući osećaj u grlu koji tera na kašalj, čime se ublažavaju simptomi nadraženih respiratornih organa. Opušta mišiće grla i grudi, a uz ovaj čaj se mogu eliminisati svi aspekti prehlade i gripa.

foto: Profimedia

Žalfija za upalu grla

Može se pripremiti za piće ili za ispiranje grla. Za ispiranje grla se priprema tako što se u 200 mililitara ključale vode doda jedna kafena kašičica žalfije i pusti da ključa još dva do tri minuta. Ostavi se da odstoji 15 minuta, procedi se, prohladi i njime se ispira grlo (grgorenje). Trebalo bi biti obazriv jer čaj od žalfije ne smeju da koriste trudnice i dojilje, kao i osobe koje su alergične na neki od sastojaka.

Čaj od belog sleza

Slezova sluz koja se nalazi u ovom čaju stvara zaštitni sloj i vlaži sluznicu grla, smiruje podražaj na kašalj, ublažava upale i olakšava disanje. Naročito pomaže kod „suvog“ kašlja.

Čaj od cvetova zove

3 kašike cvetova prelijemo kipućom vodom. Pije se tokom celog dana po nekoliko gutljaja. Ako dete boli grlo, mogu se vrućim mlekom preliti cvetovi, procediti, zasladiti medom i piti. Uzima se na početku prehlade, kod upale grla, jer podstiče krvotok i čisti organizam od otrova.

Fitoterapija je metoda lečenja, ublažavanja i sprečavanja bolesti i tegoba upotrebom celih lekovitih biljaka ili njihovih delova (cvetova, listova, korena, itd.) u vidu eteričnih ulja, ekstrakata i drugih izolata ili kao gotovih pripravaka: čajeva, tinktura, masti, kapsula.

Izvor: Zdravaiprava.com/Kurir.rs