NAPRAVITE ELIKSIR OD ŽALFIJE, SIRĆETA I MEDA: Odličan je za plućne tegobe, prehladu i grlobolju

prirodnI ANTISEPTIK

NAPRAVITE ELIKSIR OD ŽALFIJE, SIRĆETA I MEDA: Odličan je za plućne tegobe, prehladu i grlobolju

Zdravlje iz Prirode -

Ukoliko ovih dana imate plućne tegobe, prehladu ili grlobolju, prijaće vam ovaj eliksir koji predstavlja prirodni antiseptik.

Potrebno je

* 1-2 šoljice sveže žalfije, fino naseckane (ili suve ako nemate svežu)

* 2-2,5 šoljice jabukovog sirćeta

* 1-1,5 šoljica domaćeg meda

Priprema

Očistite ubranu žalfiju od oštećenih listova, pa je nasitno naseckajte. Prebacite je u čistu malo veću staklenu teglu, pise Alternativa za vas. Prelijte je medom, pa izmešajte vajračom kako bi sva žalfija bila u medu. Žalfija s medom bi trebala zauzimati oko trećinu tegle.

Potom u loncu zagrejte sirće do temperature od oko 43 Celzijusova stepena. Zagrevanjem sirće će se bolje sjediniti s medom i žalfijom.

Zatim nalijte sirće u teglu sa žalfijom i medom, pa sve izmešajte. Tegla bi trebala biti puna.

Dobro zatvorite čvrstim poklopcem. Ostavite da odstoji od dva sedmice do mesec dana, a zatim procedite (sačuvajte tečnost).

Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je korišćen kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija. U medicinskom smislu žalfija je antibiotik širokog spektra.

Primena

Kod plućnih tegoba, prehlade, kašlja, grlobolje, groznice i probavnih tegoba, uzimajte po 1 punu kašiku ovog prirodnog eliksira.

Možete i 1 kašiku ovog pripravka umešati u čašu tople vode, pa polako pijuckati.

Kako deluje žalfija?

Žalfija deluje antiseptično, pa se primenjuje za grgljanje, ispiranje grla kod upala grla, afti. Žalfija deluje antimikrobno i spazmolitično (opušta glatke mišiće). Smanjuje lučenje znoja i pljuvačke, a reguliše i znojenje. Žalfija je prirodni konzervans, jer deluje antimikrobno. Zahvaljujući svojstvu da sprečava razvoj virusa, primenjuje se i u mastima protiv herpesa. Deluje adstrigentno, pa se spolja primenjuje za zaustavljanje krvarenja rana, ali i za dezinfekciju rana i čireva.

žalfija
foto: Profimedia

Pošto deluje spazmolitički, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva, jer deluje i antimikrobno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track