Sezona je virusnih i bakterijskih infekcija pa mnoge od nas muči kašalj, zapušen nos i problemi sa grlom. Pored medikamenata po preporuci lekara, možete pokušati da olakšate simptome i umirite grlo uz isprobani domaći recept naših baka.

Mnoge biljke vekovima se koriste za umirivanje upaljenog grla, kašlja i drugih simptoma koji prate prehade i grip. Jedna od njih je i beli slez od kog se prirpema čaj.

Zahvaljujući visokom procentu sluzi i umirujućim svojstvima, beli slez se koristi kao terapeutsko pomoćno lekovito sredstvo u borbi protiv zapaljenja disajnih puteva. Služi i za spoljašnju upotrebu za lečenje inficiranog grla i plućnih smetnji kao što su bronhitis i kašalj.

caj-od-belog-sleza-shutterstock-392541208.jpg
Shutterstock 

Čaj za umirivanje nadraženog grla

Punu šaku belog sleza dodajte u četiri šolje vode i kuvajte deset minuta. Uzimajte tri puta dnevno i po želji zasladite sa malo meda.

Beli slez je mediteranska biljka, ali raste u divljini od zapadne Evrope do Sibira. Najbolje uspeva u hladnim predelima i na vodoplavnom zemljištu. Koriste se listovi, koren i cvetovi koji se skupljaju pre nego što se potpuno otvore.