Foto: Shutterstock

SAVET

Zdrave semenke: Lan za probavu, susam za srce, a bundeva za energiju

Semenke su dokaz da dobre stvari zaista dolaze u malom pakovanju. Značaj semenki za zdravlje odavno je poznat, a nutricionisti širom sveta savetuju da budu obavezan deo ishrane.

Ishrana

Lanene semenke za probavu

Semenke lana poznate su po svojim antikancerogenim svojstvima. Bogate su zdravim masnim kiselinama koje smanjuju rizik upala u telu i antioksidansom ligninom. Dve kašike lana sadrže 110 kalorija, 9 grama masnoća, 6 grama vlakana i 4 grama proteina.

Semenke susama za zdravo srce

Ove su semenke odličan izvor linoleninske kiseline, kiselinu iz grupe omega 6 masnih kiselina. Ona pomaže u prevenciji srčanih bolesti i povećava zalihe dobrog holesterola. Dve kašičice sadrže 103 kalorije, 9 grama masnoća, 2 grama vlakana i 3 grama proteina.

foto: Profimedia

Čia semenke za jake kosti

Pomalo zemljastog ukusa, čia semenke su pravi hit u zdravoj ishrani. Bogate su kalcijumom, a već dve kašičice sadrže jednaku količinu kao i deblje parče sira. Tako pomažu u očuvanju i jačanju gustine kostiju, naročito ugroženu osteoporozom. Dve kašičice semenki sadrže 138 kalorija, 9 grama masnoća, 10 grama vlakana i 5 grama proteina.

foto: Shutterstock

Semenke konoplje za mišiće

Semenke industrijske konoplje pomažu u održavanju tonusa mišića, a savetuju se svim sportistima kao i vegetarijancima. Izvor su celih proteina, odnosno sadrže svih 20 aminokiselina, koje su ključne za izgradnju mišića. Dve kašičice semenki sadrže 90 kalorija, 6 grama masnoća, 2 grama vlakana i 5 grama proteina.

Seme bundeve za energiju

Lako svarljive i ukusne, semenke bundeve su bogate gvožđem, važnim mineralom zaduženim za održavanje energije. Dve kašike semenki sadrže 158 kalorija, 14 grama masnoća, 2 grama vlakana i 9 grama proteina.

foto: Shutterstock

Semenke nara za mršavljenje

Sadrže vrlo malo kalorija, a obiluju antioksidansima i vitaminom C koji pomaže u bržem sagorevanju masnoća, zbog čega su ovi plodovi prirode odličan saveznik vitkosti i pomoćnik u dijeti. Četvrtina šoljice sadrži 1 gram proteina i masnoća, 2 grama vlakana i samo 36 kalorija.

Izvor: Zdravaiprava/Kurir.rs