Foto: Shutterstock

važno je da znate

5 znakova da ste se otrovali plesnima: Krivci su najčešće sirevi, suvo voće, stari začini...

Trovanje hrane sa plesnima može da napravi veliki problem u organizmu. Nutricionista koji stoji iza popularnog TikTok kanala Balance Bible, otkrila je naizgled uobičajene stvari koje mogu ukazivati na trovanje izazvano plesnima.

Zdravlje
> 12:06h

Jedan od najčešćih znakova upozorenja na trovanje plesnima jeste alergijska reakcija (kijanje i curenje iz nosa) koje prati suzenje očiju i zamagljenje, osip na koži koji svrbi, ali i metalni ukus u ustima. Međutim, mogu se javiti glavobolja, dijareja, mučnina i povraćanje.

U vlažnom prostoru veća je verovatnoća za respiratorne probleme

Buđ nastaje usled viška vlage i proizvodi alergene, nadražujuće i toksične supstance. Takođe možemo biti izloženi plesni kroz hranu koju jedemo. Neki uobičajeni krivci, kaže nutricionista, su orasi, sirevi, alkohol, pšenica, suvo voće, soja sos i stari začini.

- Važno je sprečiti nakupljanje vlage u domu. Ako u vašem prostoru ima vlage i buđi, veća je verovatnoća da ćete imati respiratorne probleme, respiratorne infekcije, alergije i astmu - objasnila je nutricionista.

Opasno je i udisanje i dodirivanje buđi

Vlaga i buđ takođe mogu uticati na imuni sistem. Udisanje ili dodirivanje buđi je opasno za bebe, starije osobe, one sa kožnim problemima i osobe koje pate od respiratornih problema kao što su alergije i astma.

foto: Shutterstock

Da biste smanjili verovatnoću da hleb (kao namirnica koju najčešće koristimo a podložna je nastanku plesni) postane buđav, držite ga u kutiji za hleb ili platnenoj vrećici na suvom, hladnom mestu. Čuvanje hleba u zamrzivaču je takođe opcija, sve dok je zamrzivač na ispravnoj temperaturi. Iako je frižider hladan i trebalo bi da spreči pojavu buđi, hleb ima tendenciju da postane bajat brže kada se ohladi, piše magazin Health Digest.

Prenela: O.M.

(izvor: TikTok @balancebible/healthdigest.com/kurir.rs)