MISLITE DA JE FRIŽIDER SIGURNA ZONA OD BAKTERIJA?: Istraživanja pokazuju da može biti prljaviji i od daske u toaletu
Foto: Shutterstock

oprez

MISLITE DA JE FRIŽIDER SIGURNA ZONA OD BAKTERIJA?: Istraživanja pokazuju da može biti prljaviji i od daske u toaletu

Zdravlje -

Istraživanje koje su sproveli stručnjaci za higijensku ispravnost hrane sa platforme High Speed Training pokazala su da neki delovi frižidera mogu biti i do tri puta prljaviji od daske u toaletu. Evo koliko često ga treba čistiti i na koji način, kako bismo sačuvali svoje zdravlje od štetnog uticaja bakterija.

Dosta hrane koju konzumiramo i koja zahteva čuvanje na hladnom je smeštena upravo u frižideru – vaš omiljeni sladoled, mleko, meso, džem, voće i povrće. Stoga frižider mora biti besprekorno čist jer je direktno povezan sa našim zdravljem.

- Vrata frižidera koja pravilno funkcionišu su po pravilu najtopliji deo frižidera i iz tog razloga najkritičniji jer pružaju idealno tlo za razmnožavanje bakterija – kaže Nataša Blithe, stručnjak za higijenu hrane u High Speed Training-u.

Nepravilno skladištenje hrane, kao što je recimo čuvanje mleka u vratima, takođe su razlog za visok nivo bakterija. Zato je najbolje je da mleko čuvate u zadnjem delu frižidera gde je najhladnije a sokove, kečap, majonez, džem i druge tegle možete prebaciti napred.

Ne koristite jake hemikalije za čišćenje i dezinfekciju jer se one mogu zadržati unutar frižidera
Ne koristite jake hemikalije za čišćenje i dezinfekciju jer se one mogu zadržati unutar frižidera foto: Profimedia

Detaljno čišćenje frižidera preporučuje se najmanje tri puta godišnje. Za najbolji efekat koristite rastvor dererdženta za pranje sudova i vodite računa da detaljno očistite sve površine i da ih pre vraćanja hrane i ponovnog puštanja u rad dobro osušite.

- Detaljno čišćenje frižidera najbolje je da sprovedete kada je on skoro prazan, pre velike nabavke – prepodučuje Blithe i dodaje:

- Prilikom čišćenja potrebno je da ukloniti sve iz frižidera, uključujući i police i fijoke. Potom se frižider čisti rastvorom sapunske vode. Ne koristite jake hemikalije za čišćenje i dezinfekciju jer se one mogu zadržati unutar frižidera i kasnije preći na hranu. Kada je sve čisto, pre vraćanja namirnica dobro osušite sve površine kako biste uklonili višak vlage.

Takođe, sve fijoke i police operite mlakom vodom i deteržentom za sudove kako biste bili sigurni da je sve čisto.

(kurir.rs/timesofindia.indiatimes.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track