OVE JUTARNJE NAVIKE SPREČAVAJU POJAVU PLESNI U SPAVAĆOJ SOBI: Unutrašnja buđ je pretnja za zdravlje
Foto: Shutterstock

KORISNO JE ZNATI

OVE JUTARNJE NAVIKE SPREČAVAJU POJAVU PLESNI U SPAVAĆOJ SOBI: Unutrašnja buđ je pretnja za zdravlje

Zdravlje -

Nije neuobičajeno da se u vlažnim delovima stana, posebno u uglovima i oko prozora, pojavi buđ zbog loše izolacije u domaćinstvu kao i zbog promene godišnjeg doba. Osim estetike, koja nesumnjivo kvari izgled našeg doma, unutrašnja buđ može biti ozbiljna pretnja po naše zdravlje.

Plesni utiču na respiratorni sistem

Ako su vlaga i buđ prisutni u prostoru u kome živimo, nesumnjivo je veća verovatnoća problema sa respiratornim sistemom, raznim infekcijama, alergijama i astmom.

- Buđ može negativno da utiče na imuni sistem zbog toga što proizvodi alergene (supstance koje mogu da izazovu alergijsku reakciju), a ponekad i toksične supstance - navode iz NHS (Nacionalna zdravstvena služba).

Buđ može negativno da utiče na imuni sistem jer proizvodi alergene
Buđ može negativno da utiče na imuni sistem jer proizvodi alergene foto: Shutterstock

Sprečite pojavu buđi uz pomoć ove jednostavne navike

Postoje jednostavni načini da se spreči pojava ovih malih organizama.

- Pojavu buđi u spavaćoj sobi sprečićete jednostavnim pokretima svakog jutra pre početka dana. Raširite prekrivač i nekoliko puta pređite rukom preko njega da vlaga lakše ode iz posteljine. Potom, možete da namestite krevet - navodi engleski magazin Metro.

Takođe, dobro je otvoriti prozore da osvežite prostor kako bi vlaga lakše izašla napolje. Važno je i korišćenje ventilacionih otvora za sprečavanje stvaranja kondenzacije, a ukoliko se buđ već pojavila, možete koristiti i popularno alkoholno sirće ili sredstvo za čišćenje buđi.

Pored spavaće sobe, plesni su česte i na drugim površinama u kući

Nisu samo uglovi oko prozora, oljuštene tapete ili tamne mrlje na zidu savršeni magneti za vlagu i buđ. Ona se može pojaviti i na drugim, manje očekivanim mestima. Savršeni 'sakupljači' vlage su i peškiri, sunđer za pranje sudova, pa čak i veš mašina i sudopera.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/zivim.gloria.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track