Ponekada je lako prevideti štetne efekte koji mogu doći sa naizgled bezopasnim namirnicama. Međutim, ako brinemo o svom zdravlju, važno je da obratimo pažnju na ono što jedemo, posebno kada je u pitanju zdravlje srca. A ove namirnice trebalo bi da zamenimo zdravijim alternativama.
Dijetetičar Džesi Feder otkrio je tri namirnice koje začepljuju arterije i štetne su za zdravlje srca.
Punomasno mleko
Punomasno mleko može biti kremasto i ukusno, ali visok sadržaj masti, posebno zasićenih masti, ne prija srcu.
- Velika količina zasićenih masti može doprineti povećanju nivoa LDL ili lošeg holesterola - kaže Feder.
Poznato je da povišeni nivoi LDL začepljuju arterije, što onda doprinosi kardiovaskularnim problemima. Umesto toga, dijetetičar preporučuje da se odlučite za mleko sa smanjenim sadržajem masti ili alternativu kao što je bademovo mleko.
Sir sa visokim sadržajem masti
Iako je ukusan, sir može biti značajan izvor zasićenih masti i kalorija. Sirevi sa visokim sadržajem masti, kao što su čedar i švajcarski sir, mogu biti najštetniji po zdravlje našeg srca.
- Preporučujem sir sa smanjenim sadržajem masti za smanjenje kalorija, masti i zasićenih masti. Neke opcije uključuju gaudu sa niskim sadržajem masti, kozji sir ili feta sir - savetuje dijetetičar.
Kokosovo ulje
Uprkos činjenici da se poslednjih godina predstavlja kao zdrava opcija, kokosovo ulje nije toliko dobro za srce, ističe Feder.
- Umesto kokosovog ulja, preporučujem da koristite avokado ili maslinovo ulje jer imaju mnogo manje zasićenih masti - savetuje dijetetičar.
Naravno, važno je zapamtiti da svi imamo različite nutritivne potrebe i da izuzetno restriktivna dijeta može biti štetna po zdravlje na duge staze. Za većinu ljudi je u redu da s vremena na vreme uživaju u svojoj omiljenoj hrani.
Međutim, donošenjem zdravijih izbora i zamenom sastojaka koji začepljuju arterije zdravijim alternativama, možemo preduzeti korake ka očuvanju zdravlja našeg srca.
Prenela: O.M.
(izvor: SheFinds/Zdravlje.kurir.rs)