Predivni mali, okrugli, mesnati plodovi trešnje, čija se boja kreće od žute do tamno crvene, spadaju među omiljenije voće, a vi ga iskoristite za domaći kompot.
Još od davnina trešnje su na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz blagotvornih svojstava, od leka za giht i artritis, do hrane za dobar san. Danas je poznato da su nezamenljiva pomoć kod problema sa želucem i varenjem, nervoze i bolova, bubrežnih i kardiovaskularnih oboljenja, upala.
Zdravstvene dobrobiti ovog prelepog voća idu u korak s njegovim atraktivnim slatkim bobicama. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka.
Da li ste znali da se osim plodova trešnje u narodnoj medicini već vekovima koriste i peteljke? Od njih se pripremaju čajevi koji se upotrebljavaju za pomoć kod razbijanje kamena u bubregu, čišćenje mokraćnih kanala, za pojačano izlučivanje mokraće kao i za upalu bubrega i bešike.
Priredila: Nataša Lazović