5 važnih benefita trešanja za zdravlje: Štite srce, čuvaju kosti i prirodni su analgetik
Tezge na pijacama pune su svežih, crvenih, sočnih plodova specifičnog ukusa. Bogate brojnim vitaminima, mineralima, biljnim vlaknima, organskim kiselinama i pektinom, trešnje su neizostavne u letnjem jelovniku. Izuzetno su lekovite, a budući da podstiču proizvodnju kolagena, odličan su sastojak preparata za negu kože.
- Trešnje imaju vrlo malo kalorija i nizak glikemijski indeks. Sastoje se iz proteina, ugljenih hidrata i vrlo malo masti. Od vitamina u najvećoj meri sadrže A i C vitamine, a osim toga dobar su izvor i vitamina B1, B2, B3 i B6. Pune su kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka, a u njihovim slasnim plodovima ima dosta folata, te se naročito preporučuju trudnicama - objašnjava energija i ubrza metabolizam - kaže Tatjana Popović, health coach i nutricionista.
Uticaj trešanja na detoksikaciju organizma
- Zahvaljujući bogatstvu bioaktivnih komponenti, ovo voće efikasno podržavaju prirodne procese eliminacije toksina iz tela, što ga čini važnim dodatkom ishrani, usmerenoj na poboljšanje opšteg zdravlja i vitalnosti.
- Trešnje sadrže antocijanine i cijanidinske pigmente koji imaju ulogu u stimulaciji posebnih enzima u jetri koji služe za detoksikaciju, čime doprinose efikasnijem uklanjanju toksina iz organizma.
- Zahvaljujući visokom sadržaju dijetetskih vlakana, ovo voće pomaže u regulisanju probave i podstiču redovnu stolicu, što je ključno za efikasno uklanjanje svih otpadnih i štetnih materija iz organizma.
- Snažna antioksidativna svojstva trešanja pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres, što je važno za očuvanje zdravlja ćelija i tkiva tokom procesa detoksikacije.
Uticaj trešanja na probleme sa nesanicom
Melatonin, hormon važan za održavanje zdravog ciklusa spavanja i regulaciju redovnog sna, nalazi se u značajnim količinama u trešnjama, te konzumacija trešanja kod judi može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna i olakšati simptome.
Imaju visok sadržaj vlakana
Nizak glikemijski indeks i visok sadržaj vlakana čine trešnje odličnim izborom kod ljudi koje žele da redukuju telesnu težinu. Poznato je da vlakna doprinose osećaju sitosti, što smanjuje ukupan unos kalorija tokom dana.
Koja su glavna lekovita svojstva trešanja?
Poseduju brojna lekovita svojstva, a zahvaljujući antocijanima imaju i analgetsko dejstvo, pa veliki broj istaživanja ukazuje da ublažavaju bolove čak u mnogo većoj meri nego aspirin ili neki drugi analgetik.
Trešnje štite srce
Zahvaljujući bioflavonoidu po nazivu kvercetin, imaju snažna antioksidativna svojstva koja sprečavaju razvoj mnogih srčanih bolesti. Takođe sadrže i sterole koji snižavaju nivo lošeg holesterola.
Važne su u sprečavanju karcinoma
Gore pomenuti kvercetin je najzaslužniji za antikancerogena svojstva ove voćke. Pored toga, plodovi ovog voća bogati su i amigdalinom, odnosno vitaminom B17, koji, prema nekim istraživanjima, može da utiče na smanjenje veličine nekih tumora. Takođe, antioksidans elaginska kiselina sprečava oštećenja DNK ćelija, za koju se smatra da smanjuje mogućnost nastanka karcinoma.
Čuvari su zdravih kostiju
Trešnje predstavljaju prirodno sredstvo za ublažavanje simptoma reume. Naime, smanjuju nivo mokraćne kiseline u krvi i na taj način umiruju upalu zglobova. Osim toga, sadrže i hemijski element bor, koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom poboljšava zdravlje kostiju.
Čuvaju zdravlje kože
Trešnje sadrže brojne fitohemikalije koje jačaju vezivno tkivo, pa time sprečavaju nastanak bora, te su, zahvaljujući njima, često sastojak brojnih kozmetičkih preparata. Osim što podstiču razvoj kolagena, antioksidansi iz trešanja umanjuju štetno delovanje slobodnih radikala. Takođe, sprečavaju taloženje celulita.
Zdrava ishrana
Ishrana koja uključuje konzumiranje ovog voća može biti raznovrsna. Najbolje je da ih jedete sirove, jer termičkom obradom gube većinu nutrijenata. Od njih možete da pravite smutije, osvene kaše, dresinge kao prilog glavnom jelu, te razne poslastice, poput veganskih sladoleda ili bezglutenskih mafina sa trešnjama.
Jačanje moždane funkcije
Flavonoidi i antocijanini u trešnjama poboljšavaju kognitivne funkcije. Redovna konzumacija ovog voća može smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti.
Ublažavaju simptoma artritisa
Zahvaljujući svojim protivupalnim svojstvima, trešnje mogu biti od velike pomoći osobama koje pate od artritisa, smanjujući bol i upalu u zglobovima.
Pomažu kod visokog krvnog pritiska
Visok sadržaj kalijuma u trešnjama pomaže u regulaciji krvnog pritiska, čime se smanjuje rizik od hipertenzije i drugih zdravstvenih problema koji se tiču pritiska.
Prenela: V.N.
Izvor: Totallywellnes.com/Zdravlje.Kurir.rs
Da li previše soli može da dovede do dijabetesa? Rezultati istraživanja su nedvosmisleni