Prljave glave tuša sadrže opasne bakterije: Ako ih ne čistite redovno rizikujete da dobijete ozbiljne bolesti

Shutterstock

Glave tuša mogu brzo postati leglo bakterija ako se ne čiste redovno. Istraživanje koje je sproveo "Trade Plumbing" pokazalo je da prljave glave tuša mogu sadržati štetne bakterije i izazvati razne bolesti.

Prljave glave tuša mogu da sadrže četiri vrste bakterija koje mogu izazvati različite zdravstvene probleme

Najčešće su pronalazili gljivice, koje mogu izazvati očne bolesti poput blefaritisa, a u retkim slučajevima i gubitak vida.

Takođe su pronašli bakteriju malasseziastricta, koja dovodi do infekcija skalpa, kao i pseudomonas aeruginosa, što može dovesti do infekcija uha.

Međutim, bakterija legionela je najzabrinjavajuća. Iako je retka, o njoj treba voditi računa jer može izazvati legionarsku bolest, tešku vrstu upale pluća. Ali bakterije legionele češće se mogu naći u javnim objektima, kao što su bazeni ili hoteli, nego u kući.

Shutterstock 
čistite glavu tuša zbog razvoja bakterija i kamencafoto: Shutterstock

Vodoinstalaterski stručnjak, Piter Klejton, dodao je da nije važno samo očistiti glavu tuša iz zdravstvenih razloga, već čišćenjem poboljšavate i kvalitet tuša.

- Nagomilavanje kamenca na glavi tuša može ometati protok vode i dovesti do lošeg i nezadovoljavajućeg iskustva tuširanja. To posebno važi za one koji žive u područjima sa tvrdom vodom zbog visokog sadržaja minerala, rekao je on.

Prenela: N.R.

Izvor: Express.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs