PREHLADA VAM TRAJE DUŽE OD 7 DANA? Ovo su mogući uzroci
Foto: Profimedia

OPREZ

PREHLADA VAM TRAJE DUŽE OD 7 DANA? Ovo su mogući uzroci

Zdravlje -

Ponekad simptomi prehlade mogu da traju dugo, što je često jedan od glavnih razloga zbog kojih oboleli posećuju lekara. Stručnjaci otkrivaju razloge zbog kojih prehlada može biti uporna i trajati i preko nedelju dana.

Prehlada je zapravo infekcija gornjih disajnih puteva izazvana virusima, a u proseku obično traje oko nedelju dana. Simptomi po kojima najlakše prepoznajemo da smo prehlađeni su curenje iz nosa, začepljenost nosa i otežano disanje, kijanje, bol u grlu i kašalj, glavobolja i blago povišena temperatura.

Ovo su neki od razloga zbog kojih prehlada može trajati i duže od nedelju dana.

Prehladili ste se i drugi put

Lekari objašnjavaju kako u hladnoj sezoni možemo da se prehladimo i da ozdravimo, ali da se odmah zatim ponovo zarazimo nekim od virusa koji takođe izazivaju prehladu.

Tako da može izgledati kao da imamo produženu prehladu, a u stvari smo imali dva ili više virusa zaredom.

žena, Prehlada, kijavica
foto: Shutterstock

Imate hroničnu postnazalnu drenažu

Hronična postnazalna drenaža pogoršava se noću kada ležimo, a može biti uzrokovana alergijama, vremenskim promenama i nekim drugim spoljnim faktorima.

Astma ili hronična opstruktivna bolest

Ako nakon prehlade dugo imamo kašalj praćen pištanjem i ne možemo da ga se otarasimo, to bi zapravo mogla da bude astma ili hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP), upozoravaju lekari. U ovom slučaju je obavezan lekarski pregled što je pre moguće.

Pneumonija

Ako prehlada dugo traje, potencijalno može da bude upala pluća. Najčešći simptomi koji na to ukazuju uključuju uporan kašalj praćen smeđom ili zelenom sluzi, groznicu i probleme sa disanjem.

(kurir.rs/index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track