Verovatno ste tokom kuvanja naišli na jaje sa mrljom na žumancetu i možda zbog toga niste bili sasvim sigurni da li treba da ga upotrebite ili vam je jednostavno bilo odbojno, pa ste ga bacili. Šta je ta mrlja?
U kategoriji pitanja „zaista odvratno, ali moram da znam“ su i ova o jajima – Da li je ta čudna crvenkasta mrlja zaista krv? Da li je jaje bezbedno za jelo? Kako je ta mrlja uopšte dospela tamo? Evo o čemu se radi.
Zašto postoji mrlja od krvi?
Da, mrlja od krvi je zaista mrlja od krvi. Ali ovo nije rezultat "lošeg" jajeta ili čak indikacija oplođenog jajeta, već puknuća kapilara u jajniku kokoške ili žumančanoj kesi. Ovo može da bude povezano sa mnogim stvarima, uključujući starost kokoške i njenu ishranu, ali nije znak da je kokoška nezdrava ili na bilo koji način loše uzgajana.
Ukratko: mrlje od krvi su ružne, ali su i normalne.
Koliko su česte?
Sva komercijalna jaja se skeniraju i ocenjuju "lampiranjem", što podrazumeva prolazak svetlosti kroz ljusku da bi se uočili nedostaci. Na ovaj način se odvaja većina jaja sa mrljama od krvi, ali se dešava da neka od njih jednostavno prođu. Ako imate svoje kokoške ili kupujete jaja sa farme, verovatno ćete češće naleteti na ovakva jaja.
Prenela: N.R.
Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Zdravlje.Kurir.rs