Najjednostavniji način da prepoznate da li je jaje sveže: Treba vam samo čaša vode
Nakon razbijanja jajeta, vizuelno možemo proceniti njegovu svežinu. Sveže jaje ima čvrsto i ispupčeno žumance i gusto i mutno belo. Ljuske jajeta su primer odličnog prirodnog pakovanja koje može da drži hranu pogodnom za konzumaciju nedeljama.
Metoda potapanja u vodu
Najbolji način da se utvrdi da li je jaje sveže je potapanjem u vodu.
- Ako jaja potonu i ostanu čvrsto na dnu, to su izuzetno sveža jaja.
- Jaja koja se blago dižu od dna nisu najsvežija, ali su svakako i dalje bezbedna za konzumaciju.
- Jaja koja plutaju su pokvarena i ne treba ih konzumirati. Razlog zašto jaja plutaju je vazduh.
Posle razbijanja jajeta možemo vizuelno proceniti njegovu svežinu.
Sveže jaje ima čvrsto i ispupčeno žumance i gusto i mutno belo.
Nekoliko hemijskih reakcija je odgovorno za ove promene.
Pre svega, pH jajeta se menja, odnosno jaje postaje sve alkalnije.
- Proteini belanaca u kiseloj sredini čvrsto se drže zajedno i dovoljno su jaki da prelamaju svetlost, tako da belančevina vizuelno izgleda zamućena.
- Kako se pH povećava, proteinska veza slabi, a belance postaje sve odvojenije i providnije.
U ovoj situaciji dolazi do promene i u žumancetu
Starija jaja će imati nepravilan oblik čak i kada su tvrdo kuvana. Ipak, postoji jedna kulinarska prednost starijih jaja, a to je da će se posle kuvanja lakše oljuštiti.
Prenela: N.R.
Izvori: MissZdrava / zdravlje.kurir.rs
Gubitak težine može da bude rani znak demencije: Naučnici otkrili faktore koji utiču na njen razvoj