Ali kako dani prolaze, neizbežno se dešavaju promene u jajetu koje dovode do kvarenja.
Metoda potapanja u vodu
Najbolji način da se utvrdi da li je jaje sveže je potapanjem u vodu.
Jaja stavljamo u šerpu u koju smo sipali vodu do nivoa koji je najmanje duplo veći od visine jaja. Ili u čašu ako je u pitanju samo jedno jaje.
- Ako jaja potonu i ostanu čvrsto na dnu, to su izuzetno sveža jaja.
- Jaja koja se blago dižu od dna nisu najsvežija, ali su svakako i dalje bezbedna za konzumaciju.
- Jaja koja plutaju su pokvarena i ne treba ih konzumirati. Razlog zašto jaja plutaju je vazduh.
Zbog toga se zapremina samog jajeta smanjuje, a udeo vazdušne komore se povećava i jaje počinje da pluta.
Posle razbijanja jajeta možemo vizuelno proceniti njegovu svežinu.
Sveže jaje ima čvrsto i ispupčeno žumance i gusto i mutno belo.
Kako vreme prolazi, belance postaje providno i gubi viskoznost, a opna žumanca sve više slabi i na kraju lako puca.
Nekoliko hemijskih reakcija je odgovorno za ove promene.
Pre svega, pH jajeta se menja, odnosno jaje postaje sve alkalnije.
- Proteini belanaca u kiseloj sredini čvrsto se drže zajedno i dovoljno su jaki da prelamaju svetlost, tako da belančevina vizuelno izgleda zamućena.
- Kako se pH povećava, proteinska veza slabi, a belance postaje sve odvojenije i providnije.
U ovoj situaciji dolazi do promene i u žumancetu
Žumance dobija vodu iz belanca, što slabi njegovu opnu i celu strukturu. Starije jaje, ali koje je još bezbedno za konzumaciju, prosuće se po tiganju i nećete moći da dobijete lep oblik kada, na primer, pečete jaja „na oko“.
Starija jaja će imati nepravilan oblik čak i kada su tvrdo kuvana. Ipak, postoji jedna kulinarska prednost starijih jaja, a to je da će se posle kuvanja lakše oljuštiti.
Prenela: N.R.
Izvori: MissZdrava / zdravlje.kurir.rs