Najjednostavniji način da prepoznate da li je jaje sveže: Treba vam samo čaša vode
Foto: Shutterstock

Savet zlata vredan

Najjednostavniji način da prepoznate da li je jaje sveže: Treba vam samo čaša vode

Ishrana -


Nakon razbijanja jajeta, vizuelno možemo proceniti njegovu svežinu. Sveže jaje ima čvrsto i ispupčeno žumance i gusto i mutno belo. Ljuske jajeta su primer odličnog prirodnog pakovanja koje može da drži hranu pogodnom za konzumaciju nedeljama.

Ali kako dani prolaze, neizbežno se dešavaju promene u jajetu koje dovode do kvarenja.

Metoda potapanja u vodu

Najbolji način da se utvrdi da li je jaje sveže je potapanjem u vodu.

Jaja stavljamo u šerpu u koju smo sipali vodu do nivoa koji je najmanje duplo veći od visine jaja. Ili u čašu ako je u pitanju samo jedno jaje.

  • Ako jaja potonu i ostanu čvrsto na dnu, to su izuzetno sveža jaja.
  • Jaja koja se blago dižu od dna nisu najsvežija, ali su svakako i dalje bezbedna za konzumaciju.
  • Jaja koja plutaju su pokvarena i ne treba ih konzumirati. Razlog zašto jaja plutaju je vazduh.
U starijim jajima belance je retko, a žumance lako puca
U starijim jajima belance je retko, a žumance lako pucafoto: Profimedia

Zbog toga se zapremina samog jajeta smanjuje, a udeo vazdušne komore se povećava i jaje počinje da pluta.

Posle razbijanja jajeta možemo vizuelno proceniti njegovu svežinu.

Sveže jaje ima čvrsto i ispupčeno žumance i gusto i mutno belo.

Kako vreme prolazi, belance postaje providno i gubi viskoznost, a opna žumanca sve više slabi i na kraju lako puca.

Nekoliko hemijskih reakcija je odgovorno za ove promene.

Pre svega, pH jajeta se menja, odnosno jaje postaje sve alkalnije.

  • Proteini belanaca u kiseloj sredini čvrsto se drže zajedno i dovoljno su jaki da prelamaju svetlost, tako da belančevina vizuelno izgleda zamućena.
  • Kako se pH povećava, proteinska veza slabi, a belance postaje sve odvojenije i providnije.
Sveže jaje ima čvrsto i ispupčeno žumance i gusto i mutno belo.
Sveže jaje ima čvrsto i ispupčeno žumance i gusto i mutno belo.foto: Profimedia

U ovoj situaciji dolazi do promene i u žumancetu

Žumance dobija vodu iz belanca, što slabi njegovu opnu i celu strukturu. Starije jaje, ali koje je još bezbedno za konzumaciju, prosuće se po tiganju i nećete moći da dobijete lep oblik kada, na primer, pečete jaja „na oko“.

Starija jaja će imati nepravilan oblik čak i kada su tvrdo kuvana. Ipak, postoji jedna kulinarska prednost starijih jaja, a to je da će se posle kuvanja lakše oljuštiti.

Prenela: N.R.

Izvori: MissZdrava / zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track