Pronađen glavni uzrok upalnih bolesti creva: Naučnici otkrili slabu tačku u DNK koju ima 95 % obolelih

Shutterstock

Britanski naučnici otkrili su glavni uzrok inflamatorne bolesti creva (IBD), piše Bi-Bi-Si, dodajući da su pronašli "slabu tačku" u ljudskom DNK koja je prisutna kod 95 odsto obolelih od te bolesti. Ovo olakšava nekim imunim ćelijama da izazovu upalu u crevima.

Kronova bolest i ulcerozni kolitis su najčešći oblici inflamatorne bolesti creva. Procenjuje se da je samo u Velikoj Britaniji obolelo pola miliona ljudi, a bolest često počinje u pubertetu i mladosti.

U Srbiji sa ulceroznim kolitisom ili Kronovom bolešću živi oko 10.000 ljudi, od čega petinu čine osobe do 20 godina.

Kod ove bolesti, makrofagi belih krvnih zrnaca preplavljuju sluznicu creva gde oslobađaju citokine koji dovode do masivne upale. Upala je deo normalnog odgovora tela na infekciju, ali reakcija koja je prejaka i preduga može imati razorne posledice po zdravlje.

Grupa istraživača na Institutu Frensis Krik i Univerzitetskom koledžu u Londonu uradila je duboku genetsku analizu kako bi pokušala da otkrije uzrok IBD. Otkrili su deo genetskog koda za koji se ispostavilo da je "glavni regulator" upale makrofaga, prenosi Bi-Bi-Si.

- Nalazi se tačno na "vrhu piramide" - kaže dr James Lee Instituta Francis Crick.

Gen kontroliše skup eksperimentalnih hemikalija koje otpuštaju makrofage, a neki se ljudi rađaju s verzijom koja čini njihovo telo sklonim preteranom odgovoru. Detalji opisani u časopisu Nature, pokazali su da lekovi koji su već odobreni za druge oblike raka mogu smiriti ovu preteranu upalu.

- Otkrili smo ne samo kako i zašto to pođe po zlu, već i potencijalno novi način lečenja ovih bolesti - kaže dr Li.

Shutterstock 
Grupa istraživača na Institutu Frensis Krik i Univerzitetskom koledžu u Londonu uradila je duboku genetsku analizu kako bi pokušala da otkrije uzrok IBDfoto: Shutterstock

Ipak, novog lečenja IBD-a neće biti skoro. Lekovi već postoje, ali moraju pronaći način da ciljaju samo makrofage kako ne bi izazvali nuspojave u celom telu. Lekovi bi takođe trebali biti precizno kalibrirani da smire IBD, ali da ne ostavljaju pacijenta podložnog infekcijama isključivanjem dobre strane upale u borbi protiv bolesti.

Cilj je započeti klinička ispitivanja u roku od pet godina.

- Ovo istraživanje je stvarno uzbudljiv korak prema mogućnostima da ovaj svet bude bez Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa - rekla je Ruth Vakeman iz dobrotvorne organizacije "Crohn's & Colitis UK" i dodala:

- Kronova bolest i kolitis su složena, celoživotna stanja za koja nema izlečenja, ali ovakva istraživanja nam pomažu da odgovorimo na neka od velikih pitanja o tome što ih uzrokuje. Međutim, genetska osetljivost je još uvek samo pola priče. Takođe je potrebno nešto da se podstakne razvoj IBD-a, uz uključenu ishranu i upotrebu antibiotika.

Prenela: V.N.

Izvor: BBC/ Zdravlje.Kurir.rs