Gastroenterologija, kao dinamično polje studija i prakse u internoj medicini, dobila je nove resurse za poslediplomske studije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, zahvaljujući doc. dr Srđanu Markoviću, gastoenterologu.

Uz osvrt na brojne inovacije u dijagnostici i lečenju u proteklih 30 godina, dva nova udžbenika pružaju najnovije informacije i uvide u oblasti inflamatornih bolesti creva i iritabilnog crevnog sindroma. Nove knjige predstavljaju značajan izvor informacija o najnovijim naučnim dostignućima u tretmanu ovih crevnih poremećaja.

Prva knjiga sažetog naslova ’’Inflamatorne bolesti creva u 12 lekcija’’ autora i urednika profesora Petra Svorcana i docenta dr Srđana Markovića, bazirala se na najnovijim dostignućima u ovoj oblasti gastroenterologije.

Druga knjiga, autora i urednika docenta dr Srđana Markovića, pod nazivom ’’Iritabilni crevni sindrom kroz lekcije’’, napisana je jezikom koji će razumeti i oni koji nisu medicinski stručnjaci.

Dr Srđan Marković je autor i koautor više stručnih radova, objavljenih u naučnim časopisima i na domaćim i stranim kongresima. Stalno radi na usavršavanju svojih znanja i kompetencija i to čini kroz klinički rad i edukacije u Srbiji, ali i u inostranstvu.

Ono što je novo u gastroenterologiji je referenca koja predstavlja najnovije informacije o naučnim dostignućima u gore pomenutim crevnim poremećajima. Navedene knjige nude širok spektar tema na strukturiran, jasan i sveobuhvatan način.

Budući da inflamatorne bolesti creva (uključujući Kronovu bolest i ulcerozni kolitis) kao i iritabilni crevni sindrom postaju sve češća pojava u populaciji, neophodno je razjasniti na krajnje razumljiv jezik sve nedoumice u njihovoj dijagnostici i lečenju.

Docent dr Srđan Marković, kao odgovorni urednik, okupio je oko sebe tim vrhunskih stručnjaka iz različitih oblasti medicinskih nauka gastroenterologi­je, patologije, hirurgije, psihijatrije, kao i mlade lekare. Zajedničkim snagama, uspeli su da obra­de i iznesu činjenice i najnovija stremljenja u oblasti zapaljenskih bolesti creva, kao i iritabilnog crevnog sindroma kroz odgovarajuće lekcije.

U pisanju knjige ’’Inflamatorne bolesti creva u 12 lekcija’’ je učestvovao 21 autor: 3 profe­sora, 2 docenta, 3 klinička asistentna i uz 4 doktoranada takođe na Medicinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu, uz devet autora koji su eksperti u svojim oblastima. Prvo izdanje knjige je publikovano januara 2022. godine od strane izdavača KBC “Zvezdara”.

Kada je u pitanju knjiga ’’Iritabilni crevni sindrom kroz lekcije’’, autori su uspeli da kroz ukupno 13 poglavlja u 247 strana, stručnim i savremenim jezikom objedine najnovije činjenice o ovom sve učestalijem crevnom poremećaju.

Autori su uspeli da napišu knjige jezikom koji će razumeti i pacijen­ti, odnosno ljudi koji se profesionalno ne bave medicinom. Na taj način se stiče utisak da je jedan od ciljeva bio da se dopre do svakog pojedinca koga zanima gastrointestalna patologija, a pre svega funkcionalni gastroenterološki poremećaji.

Veza između teorije i lekarske prakse

Ove knjige su napravile iskorak u medicinskoj literaturi, povezujući savremeno teorijsko i praktično znanje prikazano kroz primere iz svakodnevne prakse. Obradili su najnovije teme, ali nisu izostavili ranija saznanja o dijagnostici, praćenju i terapiji ovih bolesti. Pored uvida u najmodernije farmakološke pristupe, obuhvaćene su i nefarmakološke mere lečenja, sa posebnim poglavljem o dijetetskim režimima.

Učešće psihijatara u kreiranju knjiga svedoči o potrebi za multidisciplinarnim pristupom, dok su pedijatri izneli specifičnosti problema funkcionalnih poremećaja creva u dečijem dobu.

Pripremila: V.N.