Za Isidoru je donacija jajnih ćelija jedina šansa da dobije bebu: Ne zanimaju me predrasude, dete će biti moje i mog supruga

Shutterstock, Privatna Arhiva

Isidora Nikolić (42) iz Čačka je pre šest godina sa suprugom krenula u proces vantelesne oplodnje. Nakon tri bezuspešna pokušaja saznaje bolnu istinu - jedina šansa da postane majka za nju je bila donacija jajnih ćelija.

- U braku sam od septembra 2002. godine. Nakon 16 godina braka, tačnije pre šest godina ušli smo u proces vantelesne oplodnje. Prvi pokušaj bio je na klinici u Valjevu. Usledile su duge, mučne i iscrpljujuće analize, nisam dobro odreagovala na terapiju, i odlukom lekara postupak je prekinut. Narednih godinu i po dana čekala sam da dobijem ciklus, jer je to bio uslov za pokretanje novog procesa vantelesne oplodnje - priča Isidora.

Novi pokušaj, nova nada

Drugi pokusaj VTO obavljen je u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu, i ni tada ništa nije bilo onako kako se Isidora nadala.

- Zbog pogrešne terapije koju sam prvi put dobila ciklus mi se nije ustalio i postupak je prekinut. Ultrazvučnim pregledom ustanovljeno je da nemam jajnih ćelija, i da moram sačekati naredni ciklus. Tako je prošla cela godina, a ciklus nisam dobila. To je bilo u maju 2020. godine, a u junu mi je isticao ugovor sa klinikom, tako da sam izgubila pravo na sledeći besplatni pokušaj u UKC Kragujevac.

Nakon toga, Isidora i njen suprug su se obratili jednoj privatnoj klinici u Beogradu, i o svom trošku odradili inseminaciju.

Ali i ovaj pokušaj bio je bezuspešan...

- Na toj klinici su mi potvrdili da sledeća, ali za mene i jedina moguća opcija da dobijem bebu, jeste upravo donacija jajnih ćelija.

Molila sam boga da usliši moje molitve

Zbog nedostatka novčanih sredstava Isidora, kaže, do 2023. godine ništa nije mogla da uradi, a onda je saznala da ima prava na donaciju jajne ćelije preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

- Prijavili smo se u jednu poznatu kliniku u Beogradu. Čekali smo četiri meseca na poziv kako bismo krenuli u proces vantelesne oplodnje. Onda je počeo izbor donora koji se brzo završio. Nakon toga počela sam da primam terapiju. Terapija je trajala dva meseca, i na jednom od pregleda ustanovljeno je da ima dva polipa na materici, a moja doktorka je htela da ih odstranim pre VTO. To sam uspešno savladala, i kada sam se oporavila započet je postupak. Donacijom sam dobila šest jajnih ćelija, od kojih su samo dve bile oplođene. Ostale sam, nažalost, izgubila. Sama ta činjenica bila je okidač za moju tugu, suze i nemoć.

U svojim nadanjima, maštanjima i snovima videla sam svoj jedini smisao života - svoje dete.

Bez obzira na sve kroz šta je prolazila nijednog momenta nije razmišljala o tome da će nositi bebu "neke tamo žene".

- Moje srce i moja duša govorilili su mi da je beba moja. Činjenica da sam dobila dve jedine jajne ćelije koje su se formirale, i da nemam drugu opciju,tj da nemam rezervu donorskog materijala - bila je za mene jedna od najtežih činjenica. Molila sam boga da usliši moje molitve, nadala se, radovala, odlazila na merenje bete. Gledala sam u rezultate koji su potvrđivali ili opovrgavali moju trudnoću. U svojim nadanjima, maštanjima i snovima videla sam svoj jedini smisao života - svoje dete.

Prve donirane jajne ćelije iz inostranstva sigle su u Srbiju u januaru 2023.godine, a elektronsko prijavljivanje parova za vantelesnu oplodnju reproduktivnim materijalom iz uvoza počelo je 10. decembra 2022. godine preko portala eUprava.

Dani su prolazili, a rezultati beta analiza su se menjali - od padanja do porasta.

- I onda, pred zadnje merenje prilikom povratka kuci sa pregleda, doživela sam saobraćajni udes. Urgentni centar, pregledi, suze i neznanje da li je to ostavilo neku posledicu na možda započetu trudnoću. Fizički sam bila dobro, ali nisam imala odgovor da li sam trudna ili ne. Morala sam čekati, a to nije bilo lako...

Shutterstock 
Donacija jajnih ćelija meni daje šansu da postanem majka i apsolutno me ne zanima da li će okolina prihvatiti ili ne tu činjenicu, kaže Isidorafoto: Shutterstock

Četiri dana nakon udesa beta je opala i u Isidorinoj glavi nastao je haos.

- Potvrda da nisam trudna stigla je ubrzo rezultatom bete i ultrazvučnim pregledom. Onda sam dobila i ciklus, i svi moji snovi o bebi su se raspršili i pretvorili se u košmare. To je bila moja poslednja šansa da postanem majka. Znala sam da mogu jedino ako skupim za mene ogroman novac ponovo pokušati da krenem u postupak.

Imam pravo da ostvarim svoj san

Isidori je trebalo vreme da svoju bol kanališe, da opet počne da se bori, i da pokuša da pronađe način da dođe do novca i nove šanse, jer više nije imala prava na besplatnu donaciju.

- Trgnula sam se, sabrala i krenula ispočetka. Uz pomoć dobrih ljudi i svog grada skupila sam dovoljno novca da krenem u postupak, a za ostatak znam da ću nekako pronaći rešenje. Čvrsto verujem da i ja imam prava da moj jedini san postane realnost.

BEZ PREDRASUDA

Donacija jajnih ćelija meni daje šansu da postanem majka i apsolutno me ne zanima da li će okolina prihvatiti ili ne tu činjenicu. Ja ću nositi bebu devet meseci, ja ću je gajiti, čuvati, voleti i dati joj celo nebo i celi svet.

Sve što želim jeste da gledam svoje dete kako raste

Na ponekad neprikladne komentare okoline o trudnoći uz pomoć doniranih jajnih ćelija, Isidora se ne obazire.

- Donacija meni daje šansu da postanem majka i apsolutno me ne zanima da li će okolina prihvatiti ili ne tu činjenicu. Ja ću nositi bebu devet meseci, ja ću je gajiti, čuvati, voleti i dati joj celo nebo i celi svet. Sve što želim jeste da zaglim svoju bebu, i da sa svojim suprugom uživam u osećaju koji se zove BITI RODITELJ. Da, bog me je nagradio ljubavlju mog supruga uz kog nikada nisam osetila da sam kažnjena što ne mogu biti majka, i sve što želim jeste da gledam svoje dete kako raste.

Važno

RFZO plaća ženama bez partnera, koje imaju do 45 godina, a nemaju svoje dete, i bračnim i vanbračnim partnerima koji sa svojim reproduktivnim materijalom ne mogu da dobiju dete, kompletan proces oplodnje doniranim reproduktivnim materijalom, uključujući i sam materijal.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.