Merenje proteina plazme može pomoći u dijagnozi Alchajmerove bolesti: Evo šta je studija pokazala

Shutterstock

Ljudski mozak s vremenom prirodno stari, ali razlikovanje između normalnog starenja i demencije često zahteva specijalističku procenu. Sada, klinički dostupan test krvi može pomoći u dijagnostici.

Istraživači sa Univerziteta Lund u Švedskoj vodili su tim naučnika u proceni da li kombinacija proteinskih odnosa pronađenih u ljudskom serumu može tačno otkriti Alchajmerovu patologiju kod pacijenata.

Oko 55 miliona ljudi širom sveta živi sa demencijom, uglavnom u obliku Alchajmerove bolesti.

Uzroci Alchajmerove bolesti

Iako su složeni i uključuju genetske i faktore okoline, svi oboleli imaju zajednički problem: stalni gubitak ključnih neurona povezan sa porastom abnormalnih proteina.

Ta dva proteina – Beta-amiloid i tau proteini mogu direktno oštetiti ćelije ili uzrokovati imunološke reakcije.

Lekari koriste CT skeniranje uz kognitivne testove za procenu Alzheimerove bolesti.

Shutterstock 
stalni gubitak pamćenja ukazuje na alchajmerovu bolestfoto: Shutterstock

Lekari često greše u dijagnozi Alchajmerove bolesti

Međutim, čak i sa svim dostupnim dijagnostičkim alatima, lekari često ne uspevaju da pravilno dijagnostikuju Alchajmerovu bolest.

Tačnost dijagnoze Alchajmerove bolesti kod lekara primarne zdravstvene zaštite je 61%, dok je kod specijalista 73%, kaže neurolog Sebastijan Palmkvist sa Univerziteta Lund.

Nedostatak dobrih dijagnostičkih alata u primarnoj zaštiti pokazuje potrebu za testom krvi koji može poboljšati dijagnozu Alzheimerove bolesti.

Studije su pokazale da merenje proteina plazme, posebno beta-amiloida i tau, može pomoći u dijagnozi Alzheimerove bolesti.

Dok su slični testovi sprovedeni na kičmenoj tečnosti, komercijalno dostupan test krvi bio bi daleko manje invazivan, manje bolan i brži za izvođenje u redovnoj klinici.

Da bi proverili pouzdanost testa krvi, Palmkvist i tim su proučili 1.213 pacijenata u Švedskoj između februara 2020. i januara 2024. Dve trećine pacijenata imalo je blagi kognitivni pad, dok su preostali već bili dijagnostikovani sa demencijom.

Shutterstock 
test krvi bio bi daleko manje invazivan, manje bolan i brži za izvođenje u redovnoj klinici za otkriće alchajmerove bolestifoto: Shutterstock

Lumbalna punkcija

Pored analize krvi, većini pacijenata urađena je lumbalna punkcija za uzimanje kičmene tečnosti. Oni koji nisu mogli da urade PET skeniranje, ocenjeni su na osnovu drugih metoda za procenu abnormalnih proteina u mozgu.

Upoređujući rezultate, oba oblika procene su podjednako dobro prošla, predviđajući Alchajmerovu bolest sa tačnošću od 90 odsto.

Pogodnost testa krvi znači da više pacijenata može ranije dobiti tačnu dijagnozu, što im omogućava da bez odlaganja dobiju zdravstvenu negu koja im je potrebna.

Test će biti uskoro dostupan širom sveta

- Test je već dostupan u SAD i verovatno će uskoro postati dostupan u mnogim drugim zemljama - kaže viši istraživač neurolog sa Univerziteta Lund Oskar Hanson.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

U početku će se uglavnom koristiti u specijalističkim klinikama za pamćenje, a može biti potrebno otprilike jednu do dve godine da se implementiraju smernice i obuka u primarnoj zaštiti.

Prenela: N.R.

Izvor: Sciencealert.com/Zdravlje.Kurir.rs