Srčana insuficijencija uskoro će moći da se predvidi: Otkrivaće se jednostavnim testom krvi
Foto: Shutterstock

Pomeranje granica

Srčana insuficijencija uskoro će moći da se predvidi: Otkrivaće se jednostavnim testom krvi

Zdravlje -

Jednostavan test krvi mogao bi da pomogne u identifikaciji pacijenata koji su u najneposrednijem riziku da umru od srčane insuficijencije, pokazuje studija. Oni sa najvišim nivoima specifičnog proteina imali su 50 odsto veću verovatnoću da će umreti od srčanih komplikacija tokom trogodišnjeg perioda studije, u poređenju sa onima sa nižim nivoima proteina.

Stručnjaci su rekli da nalazi ukazuju na to da bi merenje nivoa neuropeptida I (NPI) moglo pomoći da se predvidi kako će srčana insuficijencija napredovati.

Ovo bi se zatim moglo koristiti za identifikaciju onih koji su najugroženiji i za prilagođavanje tretmana za usporavanje smrtonosne bolesti, koja se javlja kada srce ne može da pumpa krv po telu onako kako bi trebalo.

Procenjuje se da više od milion ljudi trenutno živi sa srčanom insuficijencijom u Velikoj Britaniji, sa oko 200.000 novih dijagnoza svake godine.

Istraživači sa Oksfordskog univerziteta koristili su podatke studije za više od 800 odraslih osoba u različitim stadijumima srčane insuficijencije. Rezultati su objavljeni u "European Journal of Heart Failure".

bol u grudima
foto: Shutterstock

Ispitanicima su mereni nivoi natriuretskog peptida (BNP), hormona koji se trenutno koristi za dijagnostikovanje srčane insuficijencije, pored NPI. Nervi u srcu oslobađaju NPI kao odgovor na ekstremni stres, koji može izazvati opasne srčane ritmove.

Ovo može dovesti do zatvaranja najmanjih krvnih sudova u srčanom mišiću, što otežava rad srca i izaziva kontrakciju krvnih sudova koji idu ka srcu.

Jedna trećina ispitanika imala je visok nivo neuropeptida

Naučnici su otkrili da oko trećine ispitanika iz grupe ima visok nivo NPI i da je 50 odsto veća verovatnoća da će umreti od srčanih komplikacija tokom trogodišnjeg perioda praćenja.

Oni sugerišu da bi merenje NPI zajedno sa BNP (nivoi natriuretskog peptida) moglo da se koristi za dijagnostikovanje onih koji su u najneposrednijoj opasnosti.

Srce
foto: Profimedia

Ove analize mogle bi biti uvedene u narednih 5 godina u Britaniji

Ovo bi omogućilo lekarima da odluče ko bi mogao imati koristi od tretmana kao što je implantabilni kardioverter-defibrilator (ICD) koji otkriva i zaustavlja nepravilne otkucaje srca, zvane aritmije.

Neil Herring, profesor kardiovaskularne medicine na Univerzitetu u Oksfordu, rekao je: „Nalazi ovog istraživanja su značajan novi razvoj. Istražićemo da li merenje za veoma visoke nivoe neuropeptida može uticati na to da li pacijenti mogu dobiti tretman koji spašava živote poput ICD-a - rekao je Herring i dodao da bi ove analize krvi mogle biti uvedene u roku od pet godina.

Prenela: O.M.

(izvor: dailymail.co.uk/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track