Pranje voća i povrća je nešto što radimo, a da i ne razmišljamo o tome, ali je od vitalnog značaja da to uradite na ispravan način kako biste izbegli bakterije koje se mogu naći u njima.
Iako možda mislite da je prilično jednostavno oprati voće i povrće, ispostavilo se da postoji poseban način da se to uradi. Tokom leta jedemo dosta salata i svežeg voća i povrća, tako da je od vitalnog značaja da dobro operete voće i povrće pre nego što ga pojedete kako biste izbegli rizike po zdravlje.
Pranjem voća i povrća uklanjate pesticide koji se koriste tokom uzgoja, kao i sve bubice i prljavštinu, i na taj način osiguravate da vaša hrana ne sadrži bakterije.
Nedavno je otkriven slučaj ešerihije koli koja je pronađena u sendviču u supermarketu, u Velikoj Britaniji, a koji je povezan sa zelenom salatom korišćenom u sendivuču, rezultirao je smrću kupca. Zato je od vialnog značaja oprati sve sveže proizvode pre konzumiranja. Čak iako se mnogo pažnje posvećuje izbegavanju bakterija, može doći do kontaminacije.
Pazite dobro na rok trajanja
Postoje načini na koje možete pripremiti svoju hranu da bude što bezbednija za konzumiranje. Jedan od najvažniji saveta je da dobro operete ruke i dasku za sečenje kako biste sprečili unakrsnu kontaminaciju.
- Ne smete da jedete hranu posle ponoći na dan njenog roka upotrebe, u skladu sa smernicama Agencije za standarde hrane. Ovo odnosi se na sve proizvode, uključujući zelenu salatu i salatu u vrećicama - savetuje dr Debora Li.
Trebalo bi prati čak i pakovanu opranu salatu
Kada je u pitanju seckanje sastojaka za salatu, bacite sve delove koji su braon ili su bili nagnječeni i uklonite spoljne listove. Pustite ih pod hladnom tekućom vodom oko 30 sekundi. Ovo je bolje nego da ih potopite jer bakterije mogu ostati zarobljene u posudi. Iako je salata u vrećicama već oprana, treba je ponovo oprati samo da bi bila bezbedna.
Posebno je važno oprati korenasto povrće jer će većina imati prljavštinu i teže je ukloniti kada se iseče. Za voće kao što su jabuke, stavite ih pod hladnu vodu i obrišite kožu da biste bili sigurni da je čista. Mekše voće bolje je namočiti i procediti u cediljku.
Prenela: O.M.
(izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs)