Kuhinjska daska imaju više bakterija od toaleta: Uvek je dobro operite, a naročito posle ovog povrća
Foto: Shutterstock

oprezno

Kuhinjska daska imaju više bakterija od toaleta: Uvek je dobro operite, a naročito posle ovog povrća

Zdravlje -

Pre pripreme obroka neophodno je dobro oprati povrće ali ne smemo zanemariti ni higijenu pribora za pripremu hrane. Stručnjaci upozoravaju da ukoliko ne peremo dobro dasku za sečenje odmah nakon sečenja povrća, ona bi mogla postati leglo bakterija i patogena.

Iako smo svi svesni opasnosti od sirovog i nedovoljno kuvanog mesa, nekuvano povrće takođe može dovesti do zdravstvenih problema.

Istraživanja su pokazala da daske za sečenje sadrže 200 odsto više fekalnih bakterija nego daske za toalet, a da krompir i praziluk mogu izazvati trovanje hranom.

Daske mogu biti leglo bakterije ešerihija koli

Studija je takođe otkrila da neočišćene daske za sečenje sadrže štetne bakterije, uključujući ešerihiju koli, navodi The Daily Mail.

- U svim istraživanjima o higijeni koja sam ikada uradila a koja su se fokusirala na dom, daske za sečenje su se pokazale kao zaista loše, a razlog je što ih ljudi ne čiste kako treba - rekla je dr Lisa Akerli, stručnjak za higijenu hrane i predstavnica Globalnog saveta za higijenu, i dodala:

- Ljudi obraćaju mnogo pažnje na higijenu toaleta, koriste dosta dezinfekcionih sredstava i misle da je to najprljavije mesto u kući. Ali, skoro svaka studija u kojoj sam učestvovala kaže da je kuhinja ta u kojoj vrebaju najopasnije bakterije, a sirovo meso i sirovo povrće su krivci.

drvena kuhinjska daska, daska za sečenje, kuhinjska daska, daska za sečenje povrća
foto: Shutterstock

Najopasniji je sirov krompir

Stručnjaci u izjavi za Huffington Post otkrili su da je sirov krompir najopasniji jer sadrži patogene koji dovode do bolesti kao što su gastritis i dijareja. Kada se krompir iščupa iz zemlje i unese u kuhinju, patogeni mikroorganizmi iz đubriva mogu se proširiti na kućne predmete kao što je daska za sečenje.

- Ukoliko seckate krompir koji niste dobro oprali pa potom samo obrišete dasku i nastavite da seckate piletinu, stvarate leglo bakterija i patogena - istakao je Džulijan Bond, profesor Pacifičkog instituta kulinarskih umetnosti.

Prenela: O.M.

(izvor: mirror.co.uk/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track