KAKO SE ZAŠTITITI OD INFEKCIJE EŠERIHIJOM KOLI? Simptomi su dijareja, grčevi i mučnina! I mala količina bakterije napravi HAOS
Foto: Shutterstock

važno je znati

KAKO SE ZAŠTITITI OD INFEKCIJE EŠERIHIJOM KOLI? Simptomi su dijareja, grčevi i mučnina! I mala količina bakterije napravi HAOS

Bolesti -

Bakterije Ešerihija koli normalno žive u crevima zdravih ljudi i životinja. Većina vrsta ove bakterije je bezopasna ili uzrokuje relativno kratku dijareju. Ali nekoliko sojeva, kao što je Ešerihija koli O157:H7, može izazvati teške grčeve u stomaku, krv u stolici i povraćanje, piše na sajtu klinike Mejo.

Ovoj bakteriji možete biti izloženi putem kontaminirane vode ili hrane - posebno sirovog povrća i nedovoljno kuvane mlevene govedine.

Zdrave odrasle osobe se obično oporavljaju od infekcije sa u roku od nedelju dana. Mala deca i stariji ljudi imaju veći rizik od razvoja po život opasnog oblika zatajenja bubrega.

Javljaju se dijareja, grčevi, mučnina i povraćanje

Znaci i simptomi infekcije Ešerihijom koli O157:H7 obično počinju tri ili četiri dana nakon izlaganja bakteriji. Ali možete se razboleti čim jedan dan nakon izlaganja više od nedelju dana kasnije. Znaci i simptomi uključuju:

  • Dijareja, koja može biti od blage i vodenaste do teške i krvave
  • Grčevi u stomaku, bol ili osetljivost
  • Mučnina i povraćanje, kod nekih ljudi

Obratite se svom lekaru ako je dijareja uporna, teška ili uočite krv u stolici, navodi klinika Mejo.

ešerihija koli
foto: Shutterstock

Dovoljna je i mala količina bakterije za izazivanje bolesti

Za razliku od mnogih drugih bakterija koje izazivaju bolesti, Ešerihija koli može izazvati infekciju čak i ako unesete samo male količine. Zato može da vam pozli ako pojedete samo malo nedovoljno pečenog hamburgera ili ako progutate kontaminiranu vodu iz bazena.

Potencijalni izvori dakle uključuju kontaminiranu hranu ili vodu i kontakt od osobe do osobe.

Ključni faktori rizika

Ešerihija koli može uticati na svakoga ko je izložen bakteriji. Ali kod nekih ljudi je veća verovatnoća da će razviti probleme nego kod drugih. Faktori rizika uključuju:

  • Starost - Mala deca i stariji odrasli su pod većim rizikom od obolevanja od Ešerihije koli i ozbiljnijih komplikacija od infekcije.
  • Oslabljen imuni sistem - Ljudi koji imaju oslabljen imuni sistem — od AIDS-a ili od lekova za lečenje raka ili sprečavanje odbacivanja transplantacije organa - imaju veću verovatnoću da se razbole od ove infekcije
  • Konzumiranje određenih vrsta hrane - Rizičnija hrana uključuje nedovoljno kuvani hamburger, nepasterizovano mleko, sok od jabuke i meki sirevi od sirovog mleka
  • Doba godine - Iako nije jasno zašto, većina infekcija Ešerihijom koli u SAD se javlja od juna do septembra.
  • Smanjen nivo kiseline u želucu - Želudačna kiselina nudi određenu zaštitu od E. coli. Ako uzimate neke lekove za smanjenje želudačne kiseline možete povećati rizik od infekcije Ešerihijom koli, navodi klinika Mejo.
Nakon zaraze kod nekih ljudi javljaju se mučnina i povraćanje
Nakon zaraze kod nekih ljudi javljaju se mučnina i povraćanjefoto: Shutterstock

Komplikacije su češće kod dece i starijih odraslih

Većina zdravih odraslih osoba se oporavlja od Ešerihije koli u roku od nedelju dana. Neki ljudi, posebno mala deca i stariji odrasli - mogu razviti po život opasan oblik zatajenja bubrega koji se naziva hemolitičko-uremijski sindrom.

Dovoljno pecite meso i temeljno perite sirove proizvode

  • Hamburgeri treba da budu dobro pečeni, bez ružičastih delova. Ali boja nije dobar vodič da znate da li je meso gotovo. Posebno ako se peče na roštilju, meso može da porumeni pre nego što je potpuno kuvano. Koristite termometar za meso da biste bili sigurni da je meso zagrejano na najmanje 71 C na najdebljem mestu.
  • Pijte pasterizovano mleko, sokove i napitke - Svaki pakovani ili flaširani sok koji se čuva na sobnoj temperaturi verovatno će biti pasterizovan, čak i ako to ne piše na etiketi. Izbegavajte sve nepasterizovane mlečne proizvode ili sokove.
  • Temeljno operite sirove proizvode - Pranjem voća i povrća možda se nećete otarasiti svih bakterija - posebno u lisnatom zelenom povrću koje ima mnogo mesta za koje se bakterije mogu vezati. Pažljivo ispiranje može ukloniti prljavštinu i smanjiti količinu bakterija koje se mogu držati za povrće.
Operite kuhinjski pribor i daske za sečenje pre nego što dođu u kontakt sa sirovim namirnicama
Operite kuhinjski pribor i daske za sečenje pre nego što dođu u kontakt sa sirovim namirnicamafoto: Shutterstock

Izbegavajte unakrsnu kontaminaciju

  • Operite pribor - Koristite toplu vodu sa sapunom za sudove za pranje noževa, radnih ploča i dasaka za sečenje pre i nakon što dođu u kontakt sa svežim proizvodima ili sirovim mesom.
  • Držite sirovu hranu odvojeno - Ovo uključuje upotrebu posebnih dasaka za sečenje sirovog mesa i hrane, kao što su povrće i voće. Nikada ne stavljajte kuvane hamburgere na isti tanjir koji ste koristili za sirove pljeskavice.
  • Perite ruke - Operite ruke nakon što pripremate ili jedete hranu, koristite kupatilo ili menjate pelene. Postarajte se da i deca peru ruke pre jela, posle korišćenja kupatila i posle kontakta sa životinjama.

(kurir.rs/mayoclinic.org)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track