Naučnici otkrili glavnog krivca za rak debelog creva: Ova namirnica, ako je često jedemo, stvara rizik

Shutterstock

Novo naučno istraživanje sprovedeno na Klivlendskoj klinici otkrilo je da su molekuli hrane koji se nazivaju metaboliti glavni uzrok ranog obika raka debelog creva.

Najveću zabrinutost naučnika izazvali su metaboliti (hemijska supstanca koja nastaje tokom metaboličkih procesa u organizmu) u crvenom i prerađenom mesu. Istraživači tvrde da je najbolji način za prevenciju raka kod mladih zdrava ishrana.

Onkolog Suneel Kamath je objasnio da se iste metode ne mogu primeniti na mlade i stare u lečenju i prevenciji.

- Ono što je mnogo izvodljivije je dati svima u sistemu jednostavan test za merenje biomarkera koji određuje njihov rizik od raka debelog creva. Tada možemo dati odgovarajuće testove onima koji su najugroženiji - objašnjava on.

Istraživanje su vodili bivši klinički saradnik dr Thejus Jaiakrishnan i Naseer Sangvan, šef tima za mikrobno sekvenciranje i analitiku. Oni su izvršili detaljnu analizu podataka pacijenata koji su u programu ranog otkrivanja raka debelog creva.

Shutterstock 
Najveću zabrinutost naučnika izazvali su metaboliti u crvenom prerađenom mesufoto: Shutterstock

Pomoć veštačke inteligencije u analizi

Jedna prethodna studija ovog tima identifikovala je razlike u metabolitima koji uzrokuju rani početak oblika raka, dok je druga studija opisala razlike u mikrobiomu creva kod mladih i starih ljudi. Ova istraživanja su postavila temelje za ovo novo istraživanja.

Dr Sangvan i njegov tim razvili su algoritam veštačke inteligencije (AI) za kombinovanje i analizu postojećih skupova podataka iz studija kako bi razjasnili koji su faktori najrelevantniji za buduća istraživanja.

Promena u ishrani je ključ

Iznenađujuće, analiza dr Sangvana je otkrila da razlike u ishrani (kako je utvrđeno analizom metabolita) predstavljaju značajan deo razlika uočenih između mlađih i starijih pacijenata.

- Počeli smo da se fokusiramo na mikrobiom creva kao glavni izvor rizika od raka debelog creva. Već znamo koji metaboliti utiču na njegovo formiranje - rekao je dr Sangvan.

Shutterstock 
mikrobiom creva je glavni izvor rizika nastajanja raka debelog crevafoto: Shutterstock

Mlađi pacijenti su u većem riziku zbog unosa crvenog i prerađenog mesa

Ovo otkriće je obradovalo naučnike jer je medicinski lakše identifikovati pacijente brojanjem metabolita u krvi nego sekvenciranjem bakterijske DNK. Mikrobiom u nama može se promeniti nakon izmene ishrane.

Mlađi pacijenti sa rakom debelog creva imali su viši nivo metabolita povezanih sa proizvodnjom i metabolizmom aminokiseline zvane arginin, i sa ciklusom ureje u poređenju sa njihovim starijim vršnjacima.

Ove razlike mogu biti povezane sa dugotrajnim unosom crvenog i prerađenog mesa.

Nakon što su pokazali da su metaboliti ciklusa (arginin i urea) tj. prekomerni unos crvenog i prerađenog mesa, hemijske supstance, povišeni kod mlađih odraslih osoba sa rakom debelog creva na nacionalnom nivou.

Planiraju da testiraju da li određene dijete ili komercijalno dostupni lekovi koji regulišu proizvodnju arginina i ciklus uree pomažu u prevenciji ili čak lečenju ranog otkrivanja kancera.

Profimedia 
foto: Profimedia

Saveti mladima za prevenciju raka debelog creva

Iako je potrebno više istraživanja da bi se razumelo tačno kako faktori ishrane uzrokuju rak debelog creva, njegovi trenutni nalazi su već promenili način na koji on pruža negu pacijenata rekao je dr Kamat

- Iako sam pre ove studije znao da je dijeta važan faktor rizika za rak debelog creva, nisam uvek o tome razgovarao sa svojim pacijentima tokom njihove prve posete. Sada se uvek trudim da ovo spomenem svojim pacijentima, kao i svim zdravim prijateljima ili članovima porodice koji dolaze sa njima, kako bih pokušao da im dam alate koji su im potrebni da donose informisane odluke o svom načinu života - zaključio je.

Prenela: N.R.

Izvor: Adiva.hr/Zdravlje.Kurir.rs