7 načina na koje oštećujete vid: Oftalmolog otkriva koja očna bolest je u velikom porastu

Do 2050. godine skoro polovina čovečanstva bi mogla da udaljene predmete vidi zamućeno.

Shutterstock

Vid je često zanemaren dok se ne pojavi problem, a kratkovidost ili miopija su u porastu. Svetska zdravstvena organizacija predviđa dramatičan porast problema sa vidom, a do 2050. godine skoro polovina čovečanstva bi mogla da bude kratkovida, kaže na Instagramu oftalmolog prof. dr Igor Kovačević.

- Pandemija i prekomerno vreme pred ekranima dodatno su pogoršali zdravlje očiju, a mnogi slučajevi oštećenja vida mogu da se spreče. Redovni pregledi su, recimo, ključni za otkrivanje i tretiranje stanja poput katarakte i glaukoma – naglašava i otkriva sedam uobičajenih načina na koje nesvesno oštećujemo svoj vid.

Sedam načina na koje oštećujete vid

Sve duže boravite ispred ekrana

U digitalnom dobu, mnogi od nas provode sate ispred računara, telefona ili televizora. Prekomerna izloženost plavoj svetlosti dovodi do umora očiju, suvoće i smanjenog kvaliteta vida, te se preporučuje se pravljenje pauza svakih 20 minuta.

Shutterstock  Pravite pauze na 20 minuta

Nosite naočare bez UV zaštite

Izlaganje UV zracima može da izazove oštećenje očiju i poveća rizik od katarakte i drugih stanja. Naočare koje ne nude zaštitu ne samo da ne štite oči, već ih izlažu dodatnim rizicima. Uvek birajte one koje imaju oznaku UV400.

Loše se hranite i nedostaju vam nutrijenti

Ishrana bogata voćem, povrćem i omega-3 masnim kiselinama (masna riba, avokado, orašasti plodovi...) ključna je za zdravlje očiju. S druge strane, nedostatak važnih nutrijenata, poput vitamina A, C i E, može da dovede do problema sa vidom. 

Pušite

Pušenje šteti mnogim aspektima zdravlja, uključujući i vid. Studije su pokazale da pušači imaju veći rizik od makularne degeneracije i katarakte

Shutterstock  Redovno nosite propisane naočare

Ne nosite propisane naočare

Ako vam je lekar propisao naočare, važno je da ih redovno nosite. Ignorisanje ove preporuke može da dovede do dodatnog naprezanja očiju i pogoršanja vida

Radite ili čitate uz neadekvatno osveteljenje

Loše osvetljenje može da izazove naprezanje očiju, a čitanje ili rad u mračnoj prostoriji može dodatno da oteža vid. Uvek osigurajte dovoljno svetla kada radite ili čitate.

Propuštate redovne preglede

Mnogi ljudi zanemaruju važnost redovnih oftalmoloških pregleda, jer rano otkrivanje problema sa vidom može da spreči ozbiljnije komplikacije. Zakažete pregled, posebno ako primetite promene u vidu.

Pripremila: Nataša Lazović