Međunarodni kongres oftalmologa Srbije, 23. po redu, zajedno sa 9. Simpozijumom "Savremeni trendovi u oftalmohirurgiji", svečano je otvoren u Domu Garde Vojske Srbije.

Događaj, koji je ove godine okupio više od pet stotina učesnika iz zemlje i inostranstva, tokom tri dana predavanja, radionica i prenosa uživo iz operacionih sala VMA, pružiće priliku da se na delu vidi snaga civilnog i vojnog zdravstva, kao i koliko oblasti lečenja oka u našoj zemlji prate međunarodne trendove, saopštila je Vojnomedicinska akademija.

Načelnik Vojnomedicinske akademije, pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, na svečanosti je naglasio da ovogodišnji stručni skup predstavlja i obeležavanje jubileja - 70 godina Klinike za očne bolesti VMA, ali i 138 godina razvoja vojne oftalmologije, i to sve u godini proslave 180 godina VMA.

- Tokom tri dana objedinićemo prošlost, sve do sada vredno naučene lekcije i ujedno planirati i videti budućnost. Do sada smo već imali priliku da čujemo mlade oftalmologe, našu budućnost i imamo čime da se ponosimo. Ostavlјamo iza sebe sjajne ljude, entuzijaste, spremne da prihvate nove tehnologije i brzo savladaju nove tehnike, što je od neprikosnovenog značaja za našu granu medicine - rekao je citirajući Ivu Andrića, koji je sadašnjost bez prošlosti nazvao nedovršenom.

Dodao je i da od prvog načelnika Očnog odeljenja, poručnika Đorđa Nešića, traje neraskidiva veza vojnog i civilnog zdravstva i da uz zajedničku prošlost i budućnost, hirurgija oka u zemlji i zemljama u okruženju zadržava visoko mesto po inovacijama i uvođenju najnovijih tehnika.

oftalmolog-shutterstock-1538532416.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Dodelјene su tradicionalne nagrade

Na svečanosti su dodelјene i tradicionalne nagrade. Nagradu za životno delo Udruženja oftalmologa Srbije predsednik ove organizacije, prof. dr Milenko Stojković, ove godine uručio je prof. dr Svetislavu Milenkoviću. Pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, i pukovnik prof. dr Mirko Resan, načelnik Klinike za očne bolesti VMA, uručili su nagradu "Prof. dr Milorad Savićević" za najviša dostignuća u oblasti hirurgije katarakte primarijusu dr Ratku Drinčiću, dok je prof. dr Draganu Viciću posthumno dodeljena nagrada "Prof. dr Zoran Petrović" za najviša dostignuća u oblasti vitreoretinalne hirurgije.

Ugledna svetska imena oftalmologije

Predavači na kongresu su i ugledna svetska imena oftalmologije, kao što su Hasan Mortada, Tomas Džon, Bojan Pajić i brojni drugi, koji će učesnicima predstaviti savremene trendove u oftalmohirurgiji.

Iz operacionih sala VMA učesnici kongresa pratiće uživo izvođenje operacija komplikovanijih katarakti novim tehnološkim pristupima i ugradnjom posebnih vrsta sočiva, kao i operacije na zadnjem segmentu oka.

Poseban deo kongresa posvećen je i predavanjima mladih oftalmologa, kao i medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara.

Organizatori međunarodnog kongresa su Udruženje oftalmologa Srbije, Vitreoretinalno udruženje Srbije, Udruženje za kataraktu i refraktivnu hirurgiju Srbije i Vojnomedicinska akademija.

Pripremila: N.L.