5 simptoma umornih očiju: Najčešći uzroci njihovog naprezanja i kako da pomognete sebi

Naprezanje očiju nije stanje koje se ne može korigovati, ali može da bude veoma neprijatno i utiče na svakodnevne aktivnosti.

Shutterstock

Naprezanje očiju može da izazove suvoću, glavobolje i zamagljen vid. Ako često osećate bol ili trljate oči nakon dužeg rada na računaru, verovatno patite od ovog stanja. Iako ne izaziva trajna oštećenja, može da bude veoma neprijatno.

Šta je naprezanje očiju?

Naprezanje očiju je stanje koje se javlja kada su oči preopterećene zbog dugotrajnog gledanja u ekran ili intenzivne vizuelne aktivnosti. Obično nestaje nakon odmora, ali ponekad simptomi mogu da potraju i otežaju svakodnevne aktivnosti. Digitalno naprezanje očiju je zasebno stanje uzrokovano prekomernom upotrebom digitalnih uređaja.

Simptomi naprezanja očiju

  • Crvene, suzne oči
    Zamagljen vid
    Glavobolje
    Suve oči
    Osetljivost na svetlost
Shutterstock  Dugotrajno gledanje u ekran je opterećenje i za oči

Mogući uzroci 

  • Dugotrajno gledanje u ekran: Gledanje u ekran računara, telefona ili čitanje knjige iz blizine može da izazove naprezanje. Tokom ovih aktivnosti manje trepćemo, što smanjuje vlažnost očiju i izaziva suvoću.
  • Dugotrajna vožnja: Koncentracija prilikom vožnje takođe može da izazove zamor očiju. Suvoća očiju je česta tokom vožnje zbog direktnog strujanja vazduha.
  • Rad u loše osvetljenim prostorijama: Nedovoljno svetla otežava fokusiranje i takođe može da izazove zamor.
  • Neadekvatna dioptrija: Pogrešno podešene (ili stare) naočare mogu da doprinesu naprezanju očiju, te je važno redovno proveravati vid.
  • Zdravstveni problemi: Stanja poput sindroma suvih očiju, kratkovidosti ili astigmatizma mogu da izazovu dodatno naprezanje očiju.

Kako sprečiti naprezanje očiju?

Postoji nekoliko jednostavnih načina da zaštitite oči i sprečite naprezanje, naročito ako često koristite digitalne uređaje. Prvo, primenjujte pravilo 20-20-20: svakih 20 minuta napravite pauzu i usmerite pogled na nešto što je udaljeno najmanje šest metara (20 stopa) tokom 20 sekundi, najbolje u zelenilo. Ova tehnika pomaže da se opuste mišići oka i smanji zamor.

Takođe, obratite pažnju na osvetljenje u prostoriji u kojoj radite. Uverite se da je prostorija dovoljno osvetljena, ali izbegavajte direktno svetlo koje stvara odsjaj na ekranu, jer to dodatno zamara oči. Postavite ekran na udaljenost od oko jedne ruke od lica i na takav nivo da vam bude ispod visine očiju. Ovakvo podešavanje ujedno smanjuje naprezanje vrata i ramena.

Shutterstock  Boravak u prirodi odmara oči

Koristite veštačke suze ili kapi za oči kako biste smanjili osećaj suvoće i iritacije. Redovno treptanje je ključno - često zaboravimo da trepnemo kada gledamo u ekran, što dovodi do isušivanja očiju. Pokušajte svesno da trepćete češće kako biste održali površinu oka vlažnom.

Smanjivanje vremena provedenog ispred ekrana takođe može da bude od velike pomoći. Razmislite o uvođenju "zona bez ekrana" u vašem domu, kao što su trpezarija ili spavaća soba, kako biste dali svojim očima priliku da se odmore. Osim toga, redovni pregledi kod oftalmologa su važni kako bi se na vreme otkrili i tretirali eventualni problemi sa vidom koji doprinose naprezanju očiju.

Ukoliko često osećate simptome poput zamagljenog vida, glavobolja ili suvoće očiju, obavezno posetite lekara kako biste isključili eventualne ozbiljnije probleme sa vidom.

Pripremila: N.L.

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs