Šta uzrokuje pojavu suvih očiju? Hidratacija, raznovrsna ishrana i pauza od računara mogu pomoći
Foto: Shutterstock

važno je da znate

Šta uzrokuje pojavu suvih očiju? Hidratacija, raznovrsna ishrana i pauza od računara mogu pomoći

Zdravlje -

Pojava suvoće očiju može zvučati kao mala stvar, ali može biti izuzetno iritantno. Takođe, žene su sklonije ovom problemu od muškaraca. Osim što izazivaju nelagodnost, suve oči takođe mogu uticati na vaš vid i uzrokovati oštećenje oka ako se ne leče.

Ako ste primetili da su vam oči suve, ovo su neki od uzrok koji mogu da dovedu do tog problema.

Vremenske prilike

- Postoji niz razloga zašto ljudi mogu imati suve oči, uključujući povećano izlaganje hladnom, suvom vazduhu i vetru - kaže dr Elizabet Hoks, oftalmološki i okuloplastični hirurg.

Način života

Nedostatak sna, ishrana bez omega-3 i drugih hranljivih materija vitalnih za zdravlje oči, pušenje i konzumiranje alkohola, doprinose lošem zdravlju očiju i pojavi suvoće u očima. Suv vazduh, dim, vetar i klimatizovani prostori mogu da isuše oči, posebno ako ste duže izloženi ovim uslovima.

Previše vremena ispred ekrana

Svesni smo više nego ikada opasnosti do kojig možđe dovesti previše vremena ispred ekrana, što može dovesti do oštećenja očiju prekomernom upotrebom ekrana. Iako mnogi od nas moraju da koriste ekrane za posao, postoje koraci koje možete preduzeti da biste smanjili rizike.

suve oči
foto: Shutterstock

Hormoni

Istraživanja pokazuju da rožnjača varira u debljini i osetljivosti tokom različitih faza menstrualnog ciklusa, dok je bolest suvog oka češća kod žena u postmenopauzi nego kod muškaraca istog uzrasta.

- Suhe oči pogađaju u većoj meri žene nego muškarce. To je uglavnom zbog hormonalnih promena koje se dešavaju kod žena tokom trudnoće, kada koriste pilule za kontrolu rađanja ili tokom menopauze - ističe dr Hoks.

Kako sprečiti i lečiti suve oči?

Dobre vesti su da suve oči relativno lako možemo sprečiti i lečiti. Evo i na koje načine.

Ostanite dobro hidrirani

Čak i blaga dehidracija utiče na naše oči. Kako nivoi tečnosti u telu opadaju, vodeni film (suzni film) koji pokriva naše očne jabučice se suši, izazivajući osećaj grebanja i bol.

omega-3, namirnice bogate omega 3
foto: Shutterstock

Jedite ishranu bogatu omega-3

Zdrava, raznovrsna ishrana bogata omega-3 uljima je odlična za naš vid i zdravlje očiju. Potrudite se da jedete više semenki, orašastih plodova i (ako niste vegan ili vegetarijanac) masnu ribu, kao što su skuša i losos.

Smanjite vreme ispred ekrana

Dr Hoks savetuje da redovno pravite pauze kada koristite računar, tablet ili mobilni telefon.

- Uverite se da je vaš kompjuterski monitor pravilno postavljen u visini očiju da biste izbegli naprezanje. Osim toga, uvek preporučujem pravilo 20-20-20 tako da svakih 20 minuta gledate kroz prozor u nešto udaljeno 20 metara u trajanju od 20 sekundi.

Smanjite upotrebu kontaktnih sočiva

Možete koristiti kontaktna sočiva iako imate suve oči, ali pazite – možda će ih biti teže ukloniti i ne bi trebalo da ih koristite duže vreme. Pokušajte da nosite naočare svaki drugi dan da vidite da li to pomaže.

Kada treba biti zabrinut zbog suvih očiju?

Ako ste isprobali sve navedeno, a rešenja kao što su kapi za oči tj. veštačke suze, ne pomažu, najbolje je da se javite oftalmologu. Vremenom, suvoća očiju može dovesti do problema kao što su zamagljen vid, osetljivost na svetlost ili čak čirevi rožnjače.

- Ako dođe do bilo kakve promene u obliku vaših kapaka ili vida, uvek treba da se konsultujete sa specijalistom za oči da biste isključili ozbiljnija stanja - savetuje dr Hoks.

Prenela: O.M.

(izvor: stylist.co.uk/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track