OČI SU OGLEDALO ZDRAVLJA: 5 problema koji su ALARM za odlazak kod oftalmologa

Savet zlata vredAN

OČI SU OGLEDALO ZDRAVLJA: 5 problema koji su ALARM za odlazak kod oftalmologa

Saveti stručnjaka -

Ukoliko primetite bilo kakvu neobičnu promenu na očima ili vidu, ako se javljaju bljeskovi, vidite duplo, ili vam zenice nisu iste veličine, ako su oči suzne, crvene ili bolne, odmah se javite oftalmologu.

Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da oko 50 odsto od 61 miliona odraslih Amerikanaca koji su u velikom riziku od gubitka vida nisu otišli na oftalmološki pregled u poslednjih 12 meseci. Iako slična istraživanja na našim prostorima nisu rađena, pretpostavlja se da situacija nije mnogo bolja.

- Očni pregled, pored procene vida i utvrđivanja očnih oboljenja, može pokazati i stanje našeg ukupnog zdravlja. Mnogi ljudi mogu imati druge bolesti, poput visokog krvnog pritiska, visokog holesterola, zarazne bolesti ili čak autoimunog poremećaja, a da to saznaju tek kada obave očni pregled, i zato je on jako važan – kaže prim. dr sci. med Danijela Ranđelović, oftalmolog.

dr Danijela Ranđelović
foto: Privatna Arhiva

Doktorka navodi pet problema sa očima koji treba da budu alarm za posetu oftalmologu.

Oči su vam crvene

Suzne i crvene oči ne javljaju se samo kao posledica nespavanja ili nakon neadekvatnog nošenja kontaktnih sočiva. Ova promena može biti posledica upala, virusnog ili bakterijskog porekla, kao što je infekcija rožnjače koja izaziva crvenilo, bol, upalu, pojačan sekret iz očiju i niz drugih tegoba. Ako se otkrije dovoljno rano, lakše se može lečiti.

Osećate bol u oku

Iako bol u oku može biti posledica neke povrede, postoje i drugi problemi usled kojih može da nastane. To su optička neuropatija ili glaukom zatvorenog ugla.

Glaukom zatvorenog ugla je povezan sa zatvaranjem ugla prednje komore, koje može biti hronično ili akutno. Simptomi su jak bol i crvenilo oka, oštećen vid, obojeni krugovi oko izvora svetla, glavobolja, mučnina i povraćanje, a očni pritisak je povišen. Da bi se sprečio trajni gubitak vida, neophodno je hitno lečenje.

Kod bilo kakvih promena na oku ili vidu, pregled oftalmologa je obavezan kako bi se utvrdio uzrok
Kod bilo kakvih promena na oku ili vidu, pregled oftalmologa je obavezan kako bi se utvrdio uzrokfoto: Profimedia

Zenice nisu iste veličine

Nejednaka veličina zenica stručno se zove anizokorija. Ukoliko uočite promene na toj maloj crnoj tački na sredini oka koja postaje veća ili manja od uobičajene veličine, tj. u poređenu sa zenicom u drugom oku, a niste koristili nikakve kapi za oči, potrebno je da neizostavno posetite oftalmologa.

Uzroci ovog poremećaja mogu biti Hornerov sindrom (urođeni, traumatski, postoperativni ili izazvan migrenom, moždanim udarom, tumorima pluća), Adijeva zenica (poremećaj idiopatskog suženja), paraliza 3. kranijalnog nerva, uveitis (idiopatski ili uzrokovan sistemskim bolestima), sifilis i lekovi za proširenje zenica.

Vidite "mušice" ili bljeskove

Ukoliko imate osećaj kao da vam nešto leti pred očima, to može iti posledica stresa, starenja ili nekog opšteg oboljenja. Ako vam se javljaju bljeskovi ispred očiju, možda imate polečak odvajanja zadnje staklene membrane, njen kolaps, Ili pak odvajanje mrežnjače. Ovo stanje nije bolno pa ga mnogi ignorišu, ali je pregled oftalmologa obavezan ako bi se utvrdio uzrok i odredila adekvatna terapija ukoliko se potvrdi neko od oboljenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track