Da li kolonoskopijom može da se ustanovi endometrioza na debelom crevu? Evo šta kaže ginekolog

Koja metoda najbolje i najpreciznije otkriva endometriozu? Da li je to ekspertskii ultrazvuk, magnetna rezonanca ili kolonoskopija?

Shutterstock

Endometrioza nastaje kada tkivo slično sluznici materice (endometrijumu) počne da raste izvan materične šupljine, najčešće na jajnicima, jajovodima i drugim organima u karlici, uključujući i creva. Doktorka Sara Dunja Pempelfort, specijalista ginekologije i akušerstva i ekspert za endometriozu, na Instagramu objašnjava koja metoda najbolje i najpreciznije otkriva endometriozu na debelom crevu.

- Kada imamo endometriozu nad crevima, vrlo često postavljeno pitanje je da li bi trebalo da se uradi kolonoskopija. Ovom metodom ne možemo da pronađimo ili da kažemo preciznije u 95 odsto slučajeva ne može da se vidi i da se detektuje endometrioza, jer se upravo ne zove slučajno na crevima. Dakle, ona urasta spolja i ide prema unutra - navodi doktorka.

Opasna suženja

Endometrioza kreće da se stvara na samoj površini, na takozvanoj serozi creva, pa tek onda ulazi u dublje slojeve, dok ne dođe do opstrukcije.

Shutterstock  Endometrioza kreće da se stvara na samoj površini creva

- Povratna informacija, koju dobijamo od kolega koji rade kolonoskopiju, jeste da ne vide ništa unutar creva, što je vrlo moguće. Međutim, navode i da, recimo, negde na određenom delu nisu mogli da prođu, zato što dolazi do suženja. Znači, to suženje ne dolazi bez razloga - smatra ginekolog i dodaje:

- Tu moramo pre svega da obratimo pažnju, da uradimo ekspertski ultrazvuk, da proverimo creva ili ukoliko imamo radiologe koji su specjalizovani za detekciju endometrioze na magnetnoj rezonanci, da nam oni to potvrde. Ukoliko nemamo mogućnost za ekspertski ultrazvuk, magnetna rezonanca potvrđuje endometriozni čvor na crevima.

Pripremila: Nataša Lazović