Senf, jaja i jogurt: Namirnice iz špajza koje čine čuda za vašu kožu

Sve ove maske možete lako da pripremite kod kuće i uživate u prirodnoj nezi koja će vašu kožu učiniti blistavom i zdravom.

Shutterstock

Prirodna nega kože ne mora da bude komplikovana. Sastojci koje već imate u kuhinji mogu da učine čuda za vaš ten. Sledi nekoliko jednostavnih maski koje će vam pomoći da vaša koža zablista.

Maska od senfa

Seme gorušice sadrži sumpor, koji se bori protiv bakterija i pomaže u smanjenju upala, akni i iritiranosti kože. Nanesite tanak sloj blagog senfa (oko jedne kašičice) na lice, ostavite da deluje 15 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Ova maska je odlična za umirenje kože i stimulaciju cirkulacije.

Maska od limuna

Limun sadrži AHA i BHA kiseline, koje pomažu u uklanjanju mrtvih ćelija kože, čišćenju pora i ujednačavanju tena. Napravite masku tako što ćete pomešati sok od jednog limuna sa 1-2 kašike maslinovog ulja ili ulja slatkog badema. Nanesite na lice, ostavite da deluje 15 minuta i isperite toplom vodom. Ova maska je pogodna za masniju kožu sklonu miteserima.

Shutterstock  Sastojci iz špajza u službi lepote

Maska od jaja

Ako je vašoj koži potrebna dodatna nega, jaje može da bude savršen izbor. Za suvu kožu, umutite žumance, a za masnu kožu koristite belance uz dodatak jedne kašičice limunovog soka ili meda. Za normalnu kožu, koristite celo jaje. Nanesite smesu na lice, ostavite da deluje 30 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

Maska od jogurta i grožđa

Umesto grožđa, možete koristiti bilo koje sezonsko voće koje imate pri ruci. Pomešajte pet zrna izgnječenog grožđa sa kašikom mlevenih badema i kašikom običnog jogurta. Ova osvežavajuća maska hrani i hidrira kožu, ostavljajući je mekom i glatkom. Isperite je nakon 15 minuta i uživajte u svežem izgledu.

Shutterstock  Ovas i med za umirujuću i hranljivu masku

Maska od ovsa i meda

Za umirujuću i hranljivu masku, pomešajte 1-2 kašike instant ovsa sa 2 kašike vrele vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. U blender stavite krišku jabuke, kašičicu jogurta, kašičicu meda i jedno belance. Izmešajte sve sastojke, dodajte ovsenu kašu i nanesite na lice. Ostavite masku 15 minuta da deluje, a zatim isperite.

Maska od banane

Banana je odlična za zatezanje kože i smanjenje pojave finih bora. Zgnječite četvrtinu zrele banane i pomešajte je sa jednom kašikom pavlake. Dodajte kapsulu vitamina E (500 IU) i nanesite masku na lice. Ostavite da deluje 10-15 minuta, zatim isperite mlakom vodom.

Pripremila: N.L.

Izvor: Zdravaiprava.com/Zdravlje.kurir.rs