Oprezno sa papirnim slamčicama: Sadrže štetnu hemikaliju koja utiče na povećanje holesterola, rad štitne žlezde, imunitet

Mnogi od nas sve češće se odlučuju za korišćenje papirnih slamčica za napitke umesto plastičnih, verujući da tako činimo dobro za našu planetu i prirodu. Međutim, koliko su one zapravo bezbedne za zdravlje?

Shutterstock

- Znate one papirne slamčice koje su zaista dobre za životnu sredinu? E, pa lepak koji ih drži zajedno je izuzetno toksičan. Istraživanja pokazuju da 90 odsto papirnih slamčica sadrži hemikaliju PFAS, takođe poznatu kao „večnu hemikaliju“ - rekao je u videu na svom Instagram profilu dr Mahyar Maddahali. 

Ova hemikalija dovodi se u vezu sa visokim holesterolom, bolestima štitne žlezde, smanjenim imunološkim odgovorom i određenim vrstama raka. 

Šta su PFAS ili "večne hemikalije"?

Perfluoroalkil i polifluoroalkil supstance (PFAS) su velika porodica hemikalija koje je napravio čovek i koje se ne pojavljuju u prirodi. Poznate su kao 'večne hemikalije' jer se ne razlažu u životnoj sredini. Među poznatijim hemikalijama su BPA i PFAS, koji, prema novim istraživanjima, mogu povećati rizik od određenih vrsta raka kod žena, prenosi portal miss7zdrava.24sata.

Iako nije opšte poznato šta tačno uzrokuje rak, dosadašnje studije pokazuju da razvoj raka kod žena zavisi od niza faktora. To može uključivati genetiku, pušenje, gojaznost, hormone i faktore rizika iz životne sredine kao što su zagađenje vazduha i izloženost određenim hemikalijama koje se nazivaju „večne hemikalije“.

A samo nova studija, objavljena u Journal of Ekposure Science and Environmental Epidemiologi, pokazala je da žene sa rakom dojke, jajnika, kože i materice imaju veći nivo „večnih hemikalija“ u svojim telima.

Shutterstock  PFAS se koriste za pravljenje proizvoda otpornih na vodu, masnoću i mrlje

Pošto se PFAS koriste za pravljenje proizvoda otpornih na vodu, masnoću i mrlje, oni se takođe mogu naći u raznim svakodnevnim proizvodima, uključujući:

  • nelepljivo posuđe
  • kutije za picu i drugu ambalažu za hranu
  • vodootpornu odeću kao što su kabanice
  • kišobrani
  • šatori za kampovanje
  • premaze otporne na mrlje na tepisima i presvlakama
  • sredstva za čišćenje

„Večne hemikalije“ uključuju bisfenol A (BPA), koji se koristi u proizvodnji plastike, i perfluoroalkil i polifluoroalkil supstance, ili PFAS, koje proizvode ljudi i ne nastaju niti se razgrađuju u životnoj sredini. Ove hemikalije sadrže jake veze ugljenika i fluora, što ih čini otpornim na raspadanje

Priredila: Olivera Marković

Izvor: Instagram: @itsdrmax/Miss Zdrava/Zdravlje.Kurir.rs