U TAMPONIMA I ULOŠCIMA PRONAĐENE ŠTETNE HEMIKALIJE: Ove supstance povezuju se s rakom, oštećenjem jetre i bubrega, dijabetesom...
Foto: tommaso altamura / Alamy / Alamy / Profimedia

naučnici upozoravaju

U TAMPONIMA I ULOŠCIMA PRONAĐENE ŠTETNE HEMIKALIJE: Ove supstance povezuju se s rakom, oštećenjem jetre i bubrega, dijabetesom...

Zdravlje žena -

PFAS (Perfolifluoroakril i polifluorakril supstance) zovu se i "zauvek hemikalije" zbog njihovog produženog vremena za razgradnju. Naučinici su ove štetne supstance pronašli u proizvodima za menstrualnu higijenu, ali i u ambalaži.

U novoj studiji koju je vodio profesor na Univerzitetu Notre Damme u Indijani, istraživači su ispitivali prisustvo PFAS hemikalija u nekim od proizvoda za menustrualnu higijenu. Oni su svoje nalaze predstavili na jesenjem sastanku Američkog hemijskog društva 2023. Istraživanje još uvek nije objavljeno u recenziranom časopisu.

PFAS supstance povezane su sa potencijalnim zdravstvenim problemima uključujući karcinom, oštećenja jetre i bubrega, kardiovaskularne bolesti, gojaznost, dijabetes i disfunkciju imunog sistema, prenosi Medical News Today.

Koji menstrualni proizvodi sadrže PFAs hemikalije?

Naučnici su ispitali više od 100 menstrualnih proizvoda i njihovu ambalažu, tražeći fluorovana jedinjenja, koja su indikator porencijalno štentih perfluoralkil i polifluoralkil supstanci.

Ispitani proizvodi uključivali su tampone, uloške, donji veš za višekratnu upotrebnu i menstrualne čašice. Istraživači su primetili da etikete tih proizvoda obično ne navode sastojke, dakle potrošači često ne znaju šta je u proizvodu.

Tim koji je radio na ovom ispitivanju pretpostavlja da proizvođači dodaju fluor kako bi zadržali vlagu i proizvod održali suvim. Fluor dodaju i u spoljašlji sloj proizvoda kako bi sprečili da se krv proširi iz unutrašnjih slojeva na odeću.

Štetne 'zauvek hemikalije' mogu da se zadržavaju u telu i da potencijalno izazovu hormonalne i reproduktivne probleme
Štetne "zauvek hemikalije" mogu da se zadržavaju u telu i da potencijalno izazovu hormonalne i reproduktivne problemefoto: Profimedia

Koji su rizici PFAS hemikalija na zdravlje?

Dr Sheryl A. Ross, ginekolog i stručnjak za žensko zdravlje u zdravstvenom centru Providence Saint John u Kaliforniji navodi:

- Štetne "zauvek hemikalije" mogu da se zadržavaju u telu i da potencijalno izazovu hormonalne i reproduktivne probleme, supresiju imuniteta i potencijalne rizike od raka.

Međutim, u budućnosti je potrebno još dodatnih ispitivanja.

- Mislim da informacije koje su ovde predstavljene, nisu ništa drugo do sugerisanje da je potrebno više istraživanja da bi se zaista utvrdili da li je ovo problem - rekao je Dr. Randy Fiorentino, direktor Odeljenja za akušerstvo i ginekologiju St. Joseph Heritage Medical Group.

Šta možemo preduzeti kako bismo se zaštitili od uticaja PFAS?

Postoje koraci koje možete preduzeti kako biste se zaštitili od izloženosti PFAS. Službenici agencije za toksične supstance i registar bolesti ističu neke korake kao važne.

Prilikom izbora proizvoda za menstrualnu higijenu, trudite se da birate one koji su označeni kao organski i prirodni proizvodi, jer oni uglavnom ne sadrže sintetičke hemikalije - ističe dr Ross i dodaje:

- Takođe, korisno je potražiti artikle bez PFAS i bez fluora. Većina proizvoda ne sadrži ove opasne supstance ali je bitno obratiti pažnju jer nikada ne možemo biti 100 odsto sigurni na njihv uticaj na zdravlje.

Stručnjaci napominju da bi trebalo da osiguramo da voda, hrana i upakovani proizvodu ne sarže PFAS - "večne hemikalije".

(kurir.rs/medicalnewstoday.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track