5 zdravstvenih mitova koji mogu da vam ugroze zdravlje: Stručnjaci upozoravaju na posledice

Društvene mreže često promovišu zdravstvene trendove koji se predstavljaju kao revolucionarni, ali naučnici upozoravaju da su mnogi od njih beskorisni, a nekada i štetni. Svake godine se pojavi novi hit koji brzo postane popularan, a opasnosti postanu jasne tek kada je prekasno.

Shutterstock

Naime, stručnjaci su za Njujork tajms razotkrili ove zdravstvene mitove i utvrdili da većina njih nema dokaze koji bi ih potkrepili, a neki su potencijalno štetni.

Evo 5 mitova u koje ne bi trebalo da verujete:

Jabukovo sirće

Verovatno ste naišli na bar jedan video na kome neko pije kašiku jabukovog sirćeta pomešanog sa vodom, nadajući se da će im to pomoći da smanje struk, poboljšaju izgled kože, smiri stomak i smanje skokove šećera u krvi.

Jabukovo sirće nije novina - koristi se hiljadama godina kao jedan od najstarijih narodnih blagodeti.Međutim, mnoge od obećanih koristi nikada nisu istraživane, a kamoli dokazane.

Profimedia  Mnogi piju jabukovo sirće s vodom verujući da će smanjiti struk i poboljšati kožu, ali te tvrdnje nisu naučno potvrđene.

Kreme za uklanjanje podočnjaka

Kada uđete u bilo koju prodavnicu kozmetike, lako se možete osećati preplavljeno raznovrsnim proizvodima koji obećavaju da će ukloniti svaku nesavršenost na vašem licu. Kreme za smanjenje podočnjaka ispod očiju posebno su privlačne u kulturi opsednutoj mladalačkim izgledom.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da nema dokaza o njihovoj efikasnosti, a jedan od njih čak je izjavio:

- Mislim da nijedna od njih ne funkcioniše - kaže jedan od stručnjaka.

Flasteri za bubuljice 

Ove male zakrpe dolaze u slatkim oblicima i bojama, poput pastelnih srca, krugova i zvezda. Na društvenim mrežama, influenseri ih dramatično uklanjaju pred kamerama, otkrivajući na njima ostatke bubuljica koje su im bile na licima.

Stručnjaci kažu da neke verzije ovih flastera mogu pomoći u zarastanju, ali neće raditi na svim vrstama kože - i sigurno nisu zamena za redovnu rutinu nege kože. Štaviše, neki flasteri mogu  pogoršati iritaciju.

Shutterstock  Stručnjaci kažu da neke verzije ovih flastera mogu pogoršati iritacije.

Voda za ispiranje usta jestivim uljima

Ispiranje usta jestivim uljima takođe se praktikuje milenijumima, a ove godine nove generacije to promovišu na društvenim mrežama.

Influenseri tvrde da ova praksa, koja podrazumeva mešanje ulja poput kokosovog, maslinovog, suncokretovog ili susamovog, nekoliko minuta dnevno može sprečiti karijes i povlačenje desni i izbeliti zube.

Međutim, naučnici i stomatolozi kažu da za to nedostaju dokazi, a ako se ne sprovede kako treba, ova praksa može da izazove stomačne tegobe.

Paste sa ugljem ošećuju zubnu gleđ


Stručnjaci takođe naglašavaju da ne treba koristiti pastu za zube sa ugljem jer njena abrazivnost može istrošiti zubnu gleđ i vremenom povećati rizik od pukotina, karijesa, mrlja i drugih problema.

Dijeta za dugotrajan gubitak težine

Strogi planovi ishrane su skoro nestali sa pojavom poznatog leka za dijabetes, ali mnogi ljudi i dalje čvrsto veruju da će im rigorozna dijeta pomoći da izgube kilograme zauvek.

Shutterstock  Dijete mogu imati brojne štetne posledice, a jedini način za trajno mršavljenje je usvajanje zdravog načina života.

Stručnjaci su razbili i ovaj mit. Iako dijete mogu pomoći da brzo izgubite nekoliko kilograma, verovatno nećete uspeti da zadržite tu težinu dugoročno. Pored toga, dijete mogu imati brojne štetne posledice, a jedini način za trajno mršavljenje je usvajanje zdravog načina života.

Prenela: N.R.

Izvor: Tportal.hr/Zdravlje.Kurir.rs