Umetnost je lekovita: Kreativno izražavanje popravlja mentalno zdravlje, donosi sreću i osećaj svrhe

Ne morate da bude profesionalni umetnik da biste iskoristili prednosti stvaranja. Zapravo, ne morate uopšte da budete ni posebno vešti. Ključ je u tome da uživate u procesu stvaranja, bez obzira na konačni rezultat.

Shutterstock

Sledeći put kada vam neki video na temu kako biti kreativan privuče pažnju na Jutjubu, možda bi trebalo da ga uvrstite u svoje vikend planove. Naime, prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Frontiers of Public Health, bavljenje kreativnim aktivnostima može da poboljša vaše mentalno zdravlje. Istražujući više od 7.000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji, studija je ispitala kako različiti hobiji utiču na parametre zdravlja i blagostanja i otkrili da pojedine aktivnosti mogu da poboljšaju mentalno stanje, dajući vam savršen izgovor da pronađenje umetnika u sebi.

Naravno, nije tajna da su kreativni hobiji poput pravljenja raznih stvari korisni za mentalno zdravlje. Međutim, pre ove studije, većina istraživanja na ovu temu bila je usmerena na ljude sa dijagnostikovanim mentalnim problemima. Druga naučna istraživanja su ili ispitivala specifične vrste umetnosti ili su imala mali broj učesnika. Pomenuta studija, međutim, ne samo da obuhvata veliki uzorak, već se fokusira na opštu populaciju, pokazujući da kreativnost donosi dobrobit svima.

Veza između stvaranja i mentalnog zdravlja

Da bi istražili vezu između kreativnosti i blagostanja, istraživači su ispitanicima ponudili listu aktivnosti, a zatim ih pitali da li su se bavili nekom od njih u poslednjih godinu dana. Aktivnosti su uključivale slikarstvo, crtanje, fotografiju, filmsku umetnost, digitalnu umetnost, izradu tekstila (vez, heklanje), obradu drveta, kaligrafiju, grnčariju i izradu nakita. Za one koji se nisu bavili nijednom od ovih aktivnosti, postojala je opcija "ništa od ovoga".

Shutterstock  I ručni radovi opuštaju

Zatim su postavili pitanja o opštem stanju blagostanja. Rezultati su pokazali da su umetnost i zanati povezani sa višim nivoima zadovoljstva životom, sreće i osećaja svrhe. Ovi parametri su, u mnogim istraživanjima, povezani sa opštim zdravljem i dugovečnošću.

Šta kaže nauka

Koji je tačno naučni razlog za ovu vezu? Potrebna su dalja istraživanja, ali istraživači ističu da stvaranje omogućava da se potpuno posvetite aktivnosti, što doprinosi većem nivou zadovoljstva, samopouzdanja i samoizražavanja, a sve to pozitivno utiče na kvalitet života.

Važno je napomenuti da je studija ispitala i nivo anksioznosti i usamljenosti, ali nije pronašla značajnu vezu sa kreativnim izražavanjem. Drugim rečima, bavljenje hobijem nije nužno smanjilo nivo anksioznosti i usamljenosti, što ne znači da u ovim aspektima ne može da vam pomogne. Istraživači sugerišu da je mogući razlog to što se ovim aktivnostima mahom bavimo dok smo sami, pa bi uključivanje prijatelja moglo da doprinese njihovom društvenom karakteru.

Kako iskoristiti umetnost

Ne morate da bude profesionalni umetnik da biste iskoristili prednosti stvaranja. Zapravo, ne morate uopšte da budete ni posebno vešti. Ključ je u tome da uživate u procesu stvaranja, bez obzira na konačni rezultat.

Shutterstock  Otkrijte svoj skriveni talenat

Ako niste sigurni odakle da počnete, znajte da postoji mnogo opcija za početnike. Na društvenim mrežama možete da pronađete video snimke sa uputstvima ili se odlučite za neki set za izradu, koji uključuje sav potreban materijal i instrukcije. Bojanke za odrasle su, recimo, vrlo popularne poslednjih godina. Dovoljna vam je jedna takva knjiga za popunjavanje i komplet drvenih bojica i flomastera. Ukoliko tražite nešto ozbiljnije, možete da se upišete na kurs grnčarije, fotografije, slikanja, dekupaža ili opravke starog nameštaja. Možda otkrijete svoj novi omiljeni hobi.

Pripremila: N.L.

Izvor: Realsimple.com/zdravlje.kurir.rs