Koliko sme da traje popodnevna dremka? Lekari savetuju kako da se najbolje "resetujete"
Foto: Shutterstock

večita dilema

Koliko sme da traje popodnevna dremka? Lekari savetuju kako da se najbolje "resetujete"

Zdravlje -

Dremanje može da učini čuda za vaš dan. Može da vam pomogne da se oslobodite iscrpljenosti i stresa, kao i da smanjite umor. Međutim, pravilan tajming i ograničavanje trajanja su ključ za "ispravnu" sijestu.

Popodnevni san ili dremanje povezano je sa brojnim benefitima, uključujući smanjenje stresa, poboljšanje fokusa i memorije, popravljanje raspoloženja, smanjenje vremena za reakcije, poboljšanje zdravlja srca i bolje performanse na poslu, objašnjava lekar opšte prakse dr Ruhi Pirzada.

Sledi nekoliko koraka koji će vam pomoći da izvučete maksimum iz dremanja.

Neka bude kratko

Ceo ciklus spavanja traje otprilike 90 minuta, ali dremanje može da traje između 10 i 30 minuta. Studija koju je objavio Nacionalni institut za srce, pluća i krv u SAD-u pokazuje da kraće dremanje može da poboljša budnost. Međutim, duža dremka, kada spavate više od jednog sata, povezana je sa gojaznošću i povećava rizik od srčanih bolesti.

Odredite kada želite da se probudite

Budite strogi u vezi sa svojom navikom, a uključite i alarm koji će vas probuditi na vreme.

idelano je 20 minuta spavanja
idelano je 20 minuta spavanjafoto: Shutterstock

- Navijte alarm kako biste bili sigurni da se dremanje ne pretvori u duži period spavanja. Neka vas probudi nakon 20-30 minuta, idealno je 20 minuta - objašnjava dr Pirzada.

Studija objavljena u časopisu Clinical Neurophysiology pokazuje da dvadesetminutno dremanje pomoglo učesnicima da poboljšaju performanse i samopouzdanje.

Rano popodne je najbolje

Dremajte rano popodne kako ne biste remetili noćni san, odnosno pridremajte 5-6 sati pre odlaska na spavanje. Studija objavljena u Journal of Sleep Research pokazuje da dremanje kasnije tokom dana može da bude povezano sa lošijim spavanjem noću, češćim buđenjima i smanjenjem kvaliteta sna.

Prilagodite svoje okruženje

Treba da spavate u mirnom okruženju, daleko od buke, kako biste izvukli maksimum koristi. Takođe, odvojte vreme da se razbudite i postepeno vratite u rutinu. Obezbedite tihu, zamračenu sobu sa udobnim krevetom i imajte na umu da buka, svetlost i neprilgođena temperatura može da ometa kvalitet sna.

Dremajte samo ako ste umorni
Dremajte samo ako ste umorni foto: Shutterstock

Dremajte samo ako ste umorni

Dremajte samo ako ste umorni je ključan savet.

- Ne morate uvek da spavate, možete svom telu da pružite odmor i osveženje i u budnom stanju. Jednostavno, ne dremajte ako se ne osećate umorno - sugeriše dr Pirzada.

Nema kofeina pre spavanja

Ako ste odlučili za sijestu, smanjite unos kofeina pre toga. Kofein, posebno nakon 15 časova, deluje kao stimulans i može da poremeti san.

- Kofein ostaje u vašem organizmu duže nego što mislite, s poluvremenom razgradnje do šest sati - kaže dr Pirzada.

Ne smatrate ga kao lek za nedostatak sna

Ako imate manjak sna, patite od nesanice ili apneje, važno je da se posavetujete sa lekarom. Dremanje vam neće pomoći u ovom slučaju.

Pripremial: N.L.

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track