Pokrenuta nacionalna kampanja "Hoću" - U Srbiji samo 6% zaštićene dece od HP virusa koji izaziva rak grlića materice

U Srbiji je vakcinisano samo šest odsto devojčica i dečaka koji su po starosti kandidati za vakcinu protiv HPV, što predstavlja veoma nizak obuhvat, posebno za zemlju u kojoj prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice.

Shutterstock, Ilustracija

Za protekle dve godine prvu dozu vakcine primilo je ukupno 43.476 dece uzrasta od 9 do 19 godina, od toga 32.533 devojčica (75 odsto) i 10.943 dečaka (25 odsto), poslednji su podaci Instituta za javno zdravlje Srbije. Isti ti podaci pokazuju i da je najveći obuhvat vakcinisane dece uzrasta 9 do 19 godina, postignut na teritoriji Zaječarskog, Borskog, Južnobačkog, Moravičkog okruga i Beograda, dok je najniži obuhvat na teritoriji opština Novi Pazar i Tutin, kao i na teritoriji Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

Iz tog razloga Udruženje „Progovori“, Ministarstvo zdravlja i Radio Televizija Srbije, pokreću nacionalnu kampanju „Hoću“ koja ima za cilj veći obuhvat imunizacije školske dece protiv HPV i smanjenje obolelih od raka grića materice. U sklopu kampanje snimljen je i spot „Hoću“ u kome učestvuju naša poznata glumica Nina Janković, pedijatar Univerzitetske klinike Tiršova dr Goran Vukomanović, glumac, pisac i trener ličnog razvoja Siniša Ubović, novinarke RTS Ana Stamenković i Ivana Božović, kao i Nevena Ilić, pacijentkinja i članica Udruženja „Progovori“.

Uz pomoć udruženja pacijenata podižemo zdravstvenu svest

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je da je država uradila mnogo obezbedivši besplatnu vakcinu protiv HPV za sve devojčice i dečake.

- Ono što nije dobro jeste da je karcinom grlića materice vodećih faktor oboljevanja i smrtnosti među ženskom populacijom. Zašto je to tako? Pre svega jer prva faza ove bolesti prolazi bez ikakvih simptoma. Sa druge strane, mi smo nekako mnogo čudni, javljamo se lekaru tek kada nas nešto zaboli. To moramo hitno da menjamo i u tom smislu je na državi i Ministarstvu zdravlja velika odgovornost. Moramo da menjamo ove loše brojke. Zato spremamo ozbiljnu strategiju sa akcionim planom gde ćemo morati uz pomoć udruženja pacijenata da podižemo zdravstvenu svest u Srbiji i da objašnjavamo da je HP virus opasan, da može dovesti i do smrtnog ishoda – izjavio je državni sekretar dr Đerlek.

Shutterstock  I dalje nemamo dovoljan broj vakcinisane dece

Domovi zdravlja pokrenuli akcije otvorenih vrata

I dalje nemamo dovoljan broj vakcinisane dece. Kao pedijatar se nadala da će roditelji masovno hteti da zaštite svoju decu kada se vakcina bude pojavila, rekla je dr Jelena Mitrović, načelnica pedijatrije Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“ na Čukarici.

- To se ipak nije desilo. Najveća dva razloga za to su nepoverenje u vakcinaciju, ali i nedovoljna informisanost ljudi da ova vakcina postoji. Da bi se nešto promenilo, domovi zdravlja su pokrenuli akcije otvorenih vrata, kada roditelji mogu da dovedu svoju decu i da ih vakcinišu bez zakazivanja. Mi sada organizujemo drugi put po redu otvorena vrata i pokazalo se da tada vakcinišemo veći broj dece. Takođe, od kada smo počeli sistematski da obaveštavamo i škole, imamo dosta dobar obuhvat dece među sedmim razredima, kada vakcinu protiv HPV ponudimo uz obaveznu vakcinu protiv difterije i tetanusa. Možda bi u perspektivi obuhvat imunizacije bio veći kada bi vakcina protiv HPV bila obavezna, ne zbog manjeg ili većeg otpora roditelja, nego što bi tada sigurno svi bili informisani da ta vakcina postoji – naglasila je dr Mitrović.

Boško Karanović  Uz pomoć kampanja i udruženja pacijenata podižemo zdravstvenu svest

U zemljama gde je vakcina uvedena, drastično smanjeno obolevanje

Rak grlića materice nastaje sporo i efekat na smanjenje učestalosti ovog oboljenja nastaje tokom više godina i decenija nakon uvođenja vakcine. Podaci pokazuju da je u zemljama gde je vakcina uvedena, već došlo do drastičnog smanjenja obolevanja. U Srbiji je vakcina protiv HPV uvrštena kao preporučena, ali ne i obavezna. Ono što je važno jeste da ta preporuka ne sme da ostane mrtvo slovo na papiru, nego da i zdravstveni radnici aktivno rade na promociji vakcine, jer je preporuka isto toliko jaka kao i ona koja važi i za obavezne vakcine.

Dragan Mujan  Neveni Ilić (36) iz Požarevca, pre tri godine postavljena je dijagnoza raka grlića materice

Iako je redovno išla na kontrolne preglede i nalazi su bili uredni, Neveni Ilić (36) iz Požarevca, pre tri godine postavljena je dijagnoza raka grlića materice. Od tog trenutka kreće njena borba za zdravlje. Nevena, koja je inače, farmaceut po struci, oduvek je brinula o svom zdravlju i odlazila na preventivne preglede, ali je šest meseci pre dijagnoze primetila čudna krvarenja i posumnjala da nešto nije u redu.

- Jedini znak u tom trenutku bilo je vanredno krvarenje i nikakav drugi simptom nisam tada imala osim da sam bila malo mršavija ali sam to pripisivala činjenici da mi je dete tada imalo tri godine, i to sam povezivala sa svim dnevnim aktivnostima koje sam imala. Godinu dana pre toga Papa test je bio u redu, sve je bilo u redu i ja sam se osećala dobro, ali od tog krvarenja kreće agonija i borba za život.

Na ginekološkom pregledu urađena joj je takozvana eksplorativna kiretaža kanala i biopsija bez anestezije koja je jako bolna.

- Smatrala sam da će ova prva intervencija biti dovoljna, i da će sve biti u redu, ni ne sluteći šta me zapravo čeka. Dobila sam antibiotik i rečeno mi je da mirujem do dobijanja rezultata. Strašna dijagnoza mi je stigla neposredno pred 33 rođendan, i to u nedelji borbe protiv raka grlića materice. Volela bih da je vakcina postojala kada sam bila devojčica, mislim da bih sprečila sve ovo što mi se dešavalo. Takođe, majka sam jednog dečaka i sigurno ću ga vakcinisati, posebno posle svega – rekla je Nevena.

Prenela: O.M.