RAK GRLIĆA MATERICE OTKRIVEN MI JE PRED 33. ROĐENDAN: Izvadili su mi matericu, jajnike, jajovode, žlezde, ali hrabro idem dalje
Foto: Privatna Arhiva

NEVENA ILIĆ O BORBI za život

RAK GRLIĆA MATERICE OTKRIVEN MI JE PRED 33. ROĐENDAN: Izvadili su mi matericu, jajnike, jajovode, žlezde, ali hrabro idem dalje

Tvoja priča -

Iako je redovno išla na kontrolne preglede i nalazi su bili uredni, Neveni (36) iz Požarevca, pre tri godine postavljena je dijagnoza raka grlića materice. Od tog trenutka kreće njena borba za zdravlje.

Nevena, koja je farmaceut po struci, oduvek je brinula o svom zdravlju i odlazila na preventivne preglede, ali je šest meseci pre dijagnoze primetila čudna krvarenja i posumnjala je da nešto nije u redu.

- Jedini znak u tom trenutku bilo je vanredno krvarenje i nikakav drugi simptom nisam tada imala osim da sam bila malo mršavija ali sam to pripisivala činjenici da mi je dete tada imalo tri godine, i to sam povezivala sa svim dnevnim aktivnostima koje sam imala. Godinu dana pre toga Papa test je bio u redu, sve je bilo u redu i ja sam se osećala dobro, ali od tog krvarenja kreće agonija i borba za život.

Na ginekološkom pregledu Neveni je urađena takozvana eksplorativna kiretaža kanala i biopsija bez anestezije koja je jako bolna. Smatrala je da će ova prva intervencija biti dovoljna, i da će sve biti u redu, ni ne sluteći šta je zapravo čeka. Dobila je antibiotik i rečeno joj je da miruje do dobijanja rezultata.

- Otišla sam kući da ležim i čekam. Mirovala sam tri dana. Strašno sam bila nervozna. Osećala sam da nešto nije u redu. Žena to uvek oseti. Članovi moje porodice su zdravstveni radnici, pa sam ih zamolila da se, ukoliko je to moguće, ubrza dobijanje rezultata.

Strašna dijagnoza Neveni je stigla neposredno pred njen 33 rođendan, i to u nedelji borbe protiv raka grlića materice.

- Mama mi je donela rezultate i saopštila mi da nisu dobri i da moram na dalje lečenje. Pogledala sam papire i videla da je kod sva tri uzeta uzorka za biopsiju prisutan adenokarcinom. Bila sam u šoku.

rak grlića materice, pregled kod ginekologa
foto: Shutterstock

Nakon teškog saznanja ova hrabra, mlada žena, pridigla se i odlučila da se bori zbog svog sina koji je u tom trenutku imao samo tri godine.

- Stanje šoka kod mene je trajalo samo par sati posle dijagnoze nakon čega sam ustala i spremila se kao da idem negde u izlazak. Svakako, budila sam se svaki dan sa tom informacijom da imam rak, a kada se pogledam deluje da je sve u redu sa mnom. Samo sam se pitala: "Zašto baš ja? Šta sam zgrešila? Radim human posao, iz porodice sam zdravstvenih radnika." U tom periodu sam imala i neke druge probleme pa sam na dijagnozu manje mislila. Sama sam odlazila na preglede kolima, nisam padala u očaj, imam malo dete i nekako me je to guralo napred.

Od "Zašto baš ja...?" do "Ajmo dalje sve do medalje!"

U trenutku kada je virus kovid-19 buktao, Nevena je šetala od jedne do druge zdravstvene ustanove i obavljala sve moguće analize koje su bile potrebne da bi se operisala.

- Urađena mi je radikalna histerektomija, što znači da su mi izvadili matericu, jajnike, jajovode i okolne žlezde. Operacija je urađena 10. februara 2021. godine i trajala je pet, šest sati. Pred operaciju sam zvala majku i dugo plakala. Rekla mi je, da je to moguće, da bi ona otišla na operaciju umesto mene. Izbegla sam hemoterapiju za milimetar koji znači život. Tumor je bio 3 milimetara, a da je bio samo mimetar veći, morala bih na terapiju. Ali i na to sam bila spremna. Bitno je da je sada sve u redu.

Prva noć posle operacije za Nevenu je bila najteža

- Tu prvu noć nakon operacije sam jedva preživela. Sve nakon toga bilo je lakše, ujutru ustajem i šetam kao vojnik. Bila sam jako uporna da sebe dignem na noge i da se oporavim. Trebalo mi je dosta vremena... Jer stalno imate onu rečenicu "Zašto baš ja...?" i onda skroz kontradiktornu "Ajmo dalje sve do medalje!"

Nevena Ilić
foto: Dragan Mujan

Koliko god da je bilo teško, uvek sam imala osmeh na licu

Konzilijum lekara je obavljen 5. marta, a čekalo se na izveštaj histopatologa. Tokom perioda dijagnostike i postoperativnog perioda, Nevena se trudila da održi dobro raspoloženje.

- Koliko god da mi je bilo teško, uvek sam imala osmeh na licu. Osmeh me je održao. Na tri meseca odlazim na kontrole. Razvela sam se posle operacije i promenila život. I dalje sam u strahu od povratka bolesti, ali živim punim plućima, smejem se, radujem, uživam. Jaka sam, hrabra i odvažna, jer samo jaki mogu sve. Kao uostalom i svi u Udruženju građana za borbu protiv raka jajnika i grlića materice „Progovori”. Uvek savetujem ženama redovne kontrole i odlazak do lekara. Mada i ja sam se redovno kontrolisala pa nije ništa iniciralo da postoji karcinom, ali je zbog mojih redovnih odlazaka „uhvaćena“ na početku. Ono što je važno su i informacije i podizanje svesti o HPV vakcini, kao i insistiranje na dodatnim analizama i pregledima.

Olivera Marković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track