Saveti za bezbedno trčanje: Fizioterapeut otkriva koje su povrede najčešće i kako da ih izbegnete

Pitali smo Vukadina Spalevića, strukovnog fizioterapeuta kako sprečiti povrede pred maraton ili tokom trke.

Shutterstock, Privatna Arhiva

- S obzirom na to da se još jedna trka beogradskog polumaratona približava, svi trkači koji se sada pripremaju trebalo bi da budu svesni nekih potencijalnih povreda koje mogu nastati tokom pripreme ili na dan trke. Glavna stvar koju treba zapamtiti tokom priprema za maraton je da slušate svoje telo. Ako obratite pažnju na znakove i signale sprečićete pojavu većine povreda - objašnjava Vukadin Spalević

Zašto se trkači povređuju?
- Najveći broj povreda nastaju pre trke i najčešće je reč o povredama preopterećnja. Uzrok tome su najčešće odnosi na greške tokom treninga, odnosno na naglo povećanje opterećenja (previše, prebrzo i prerano).

Koje su najčešće povrede koje nastaju tokom trčanja?
- Jedna od najčešćih povreda tokom trčanja je trkačko koleno, koje karakteriše bol oko čašice nastale usled oštećenja hrskavice zgloba. Kako biste sprečili ovu povredu potrebno je raditi vežbe za jačanje tetive i mišiće kolena, istežite kvadriceps i zadnju ložu.

Još jedan od problema može biti bol u potkolenici, najčešće na prednjoj strani.

- Najčešći razlog za bol u potkolenici je taj što vaši mišići nisu naviknuti na velike distance i treba im određeno vreme da ojačaju i naviknu se. Način da ovo izbegnete je da postepeno povećavate vreme trčanja i razdaljine koje trčite.

Još jedna povreda koju želite da izbegnete, a može se desiti ako prerano zadate sebi velike distance je zapaljenje Ahilove tetive. Najbolji način da ovo izbegnete je prilagodite cilj vašoj trenutnoj kondiciji i da postepeno povećavate distancu.

Mnogi trkači su doživeli uganuće skočnog zgloba, ova povreda zahteva mirovanje i može biti izuzetno bolna. Uvek trčite po ravnoj i glatkoj površini i izbegavajte brdovite terene sve dok ne budete dovljno iskusni u trčanju. Takođe je bitno nositi obuću za trćanje, sa dobrom potporom.

Profimedia  Trkači često osete grčeve u mišićima, a to se dešava kada je mišić preopterećen

Trkači često osete grčeve u mišićima, a to se dešava kada je mišić preopterećen. Uvek se zagrejte i istegnite pre ili posle treninga, što će sprečiti potencijlne grčeve u mišićima.


- Važno je krenuti sa trčanjem lagano, polako povećavati deonice, dobro se zagrejati i veoma važno obavezno i temeljno se istegnuti posle trčanja. Važno je slušati svoje telo i ne forsirati previše brzo napredovanje kako biste izbegli povrede. Savet koji će vam pomoći da izbegnete povredu pri trčanju je da menjate svoj trening. Pored trčanja, od koristi će vam biti i trening sa tegovima kako biste ojačali mišiće nogu.

Tekst: A.V. za Kurir.Zdravlje.rs