Šta se dešava sa očima kada prestanete da nosite naočare bez preporuke oftalmologa? Ovo što čujete neće vam se svideti

Iako deluje bezazleno, odluka da prestanete da nosite naočare bez preporuke oftalmologa može da ima negativne posledice po vaše oči i svakodnevni život.

Shutterstock

Naočare su često neophodne za osobe koje pate od kratkovidosti (miopija), dalekovidosti (hipermetropija) ili astigmatizma. One pomažu da se svetlost pravilno fokusira na mrežnjaču, čime se poboljšava jasnoća vida. Međutim, pojedine osebe su sklone tome da prestanu da nose naočare iz raznih razloga – zbog nelagode, zbog toga što im je nepraktično ili zbog verovanja da im se vid prirodno popravio. Iako deluje bezazleno, ova odluka može da ima negativne posledice po vaše oči i svakodnevni život, kaže oftalmolog dr Riši Raj Bora. 

- Ako prestanete da nosite naočare bez preporuke oftalmologa, može da dođe do raznih problema sa vidom. Naočare se prepisuju da isprave refraktivne greške poput miopije, hipermetropije ili astigmatizma. Bez njih, ne možete jasno da vidite, što utiče na svakodnevne aktivnosti poput čitanja, vožnje ili korišćenja digitalnih uređaja - navodi. 

Sledi nekih potencijalnih posledica prestanka nošenja naočara bez saveta lekara. 

Zamagljen vid

Jedan od najbržih i najočiglednijih efekata nenošenja naočara je zamagljen vid, jer jasnoća vida zavisi od stepena refraktivne greške.

Shutterstock  Jedan od najbržih i najočiglednijih efekata nenošenja naočara je zamagljen vid

- Na primer, ako imate miopiju, udaljeni objekti izgledaju mutno, što otežava prepoznavanje lica, čitanje znakova ili čak sigurnu vožnju. Za one sa hipermetropijom, fokusiranje na bliske objekte poput knjige ili ekrana postaje problem - opominje dr Bora. 

Umorne oči 

Bez korektivnih sočiva ili naočara, oči rade napornije kako bi se fokusirale, što dovodi do umora.

- Simptomi uključuju umor, nelagodnost i osećaj iscrpljenosti u očima, posebno nakon dugog fokusiranja na nešto. Primetićete ih nakon dugih perioda koncentracije, kao što su čitanje, korišćenje računara ili gledanje televizije - navodi doktor.  

Česte glavobolje

Umorne oči često idu ruku pod ruku sa glavoboljama. Kada se naprežete ili škiljite kako biste jasno videli, dodatno opterećujete mišiće oko očiju i glave, što dovodi do čestih glavobolja.

- Naprezanje da se vidi jasno može da dovede do glavobolja, koje se obično doživljavaju u prednjem delu glave, slepoočnicama ili iza očiju - ističe dr Bora. 

Smanjena koncentracija i produktivnost

Zamagljen vid može da oteža koncentraciju, posebno prilikom obavljanja vizuelno zahtevnih zadataka kao što su čitanje, pisanje ili korišćenje računara. Prema oftalmologu, to dovodi do bržeg zamaranja i pada koncentracije, posebno tokom rada ili učenja.

Shutterstock  Umor i glavobolje su česti pratioci

Povećan rizik od nesreća

Loš vid, posebno kada vozite, recimo, kroz nepozna područja, povećava rizik od saobraćajnih nesreća ili povreda, što ugrožava bezbednost, dodaje.

- Sve ovo može da vas dovede u opasnu situaciju, kako za vas, tako i za druge oko vas.

Uvek se prvo posavetujte sa oftalmologom

Iako se čini da preskakanje nošenja naočara ne škodi vašim očima na duže staze, upravo može značajno da pogorša kvalitet vašeg svakodnevnog života.

- Nenošenje naočara obično ne pogoršava vašu refraktivnu grešku, ali čini život nezgodnim i nepraktičnim. Uvek je preporučljivo konsultovati se sa oftalmologom pre nego što odlučite da prestanete da koristite korektivna sočiva ili naočare - poručuje dr Bora.

Pripremila: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/zdravlje.kurir.rs