Farmaceut upozorava: 3 suplementa mogu da budu štetna ako ih ne koristite ispravno

Farmaceutkinja Arijana Medizade, upozorava na rizike nepravilnog uzimanja dodataka ishrani. Evo šta ona preporučuje.

Shutterstock

Farmaceutkinja Arijana Medizade upozorava na potencijalne opasnosti nepravilnog uzimanja popularnih dodataka ishrani. Na svom Instagram nalogu otkriva koje su tri najčešće greške koje ljudi čine i savetuje kako pravilno koristiti suplemente za optimalno zdravlje.

Nemojte uzimati vitamin D3 bez vitamina K2

Medizade naglašava da je uzimanje vitamina D3 bez vitamina K2 greška koja može da dovede do ozbiljnih problema. Kada se uzima sam, vitamin D3 može da izazove nakupljanje kalcijuma u ​​arterijama, umesto u kostima, što može da poveća rizik od kalcifikacije i problema sa cirkulatornim sistemom.

Vitamin K2 pomaže da se kalcijum pravilno distribuira u telu - u kostima, a ne u krvnim sudovima.

Istraživanja potvrđuju da kombinacija D3 i K2 poboljšava apsorpciju kalcijuma u ​​kostima i sprečava taloženje u arterijama.

K2 takođe pomaže u održavanju normalnog zgrušavanja krvi, dok D3 jača funkciju mišića i imuni sistem. Mnogim ljudima nedostaje K2 u ishrani, jer se nalazi uglavnom u fermentisanoj hrani koja nije uobičajena u savremenoj ishrani.

Shutterstock  Kombinacija D3 i K2 poboljšava apsorpciju kalcijuma u kostima

Kantarion - opasna interakcija sa lekovima

Još jedan dodatak sa kojim treba biti oprezan je kantarion, poznat po svojim prirodnim svojstvima smanjenja anksioznosti. Međutim, Medizade upozorava da to može ozbiljno da utiče na efikasnost određenih lekova, posebno oralnih kontraceptiva i antidepresiva. Kantarion ubrzava metabolizam drugih lekova, što ih može učiniti manje efikasnim.

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) potvrđuje da kantarion deluje kao "induktor CIP3A4" - hemijskog jedinjenja koje ubrzava razgradnju lekova u telu, što može da dovee do njihove smanjene efikasnosti.

Izbegavajte kombinaciju cinka i magnezijuma

Medizade takođe savetuje da se cink i magnezijum ne uzimaju u isto vreme jer se takmiče za apsorpciju u telu.

Shutterstock  Oba minerala su neophodna za zdravlje, ali ih ne treba uzimati zajedno

Oba minerala su neophodna za zdravlje, ali kada se uzmu zajedno, telo ne može u potpunosti da ih apsorbuje, što dovodi do nedostatka jednog ili drugog.

Istraživanja takođe sugerišu da visoke doze cinka mogu da spreče apsorpciju bakra, što može da dovede do nedostatka bakra i zdravstvenih problema sa kostima.

Prenela: N.R.

Izvor: Index.hr/Zdravlje.Kurir.rs