Vitamin D može uticati na povećanje snage mišića: U proseku nam je potrebno oko 10 mikrograma dnevno
Foto: Shutterstock

istraživanje pokazalo

Vitamin D može uticati na povećanje snage mišića: U proseku nam je potrebno oko 10 mikrograma dnevno

Zdravlje -

Već hvaljen zbog mogućih prednosti za mentalno zdravlje, vitamin D takođe može pomoći i u poboljšanju snage mišića, otkrila je nova studija.

Objavljena u maju, nova meta-analiza višestrukih studija o efektima vitamina D na snagu mišića zaključila je da suplementacija vitaminom D3 može uticati na povećanje snage kod zdravih odraslih osoba.

Istraživači su imali za cilj da utvrde da li suplementi vitamina D3 mogu povećati snagu mišića i u donjem i u gornjem delu tela sportista. Analizirali su studije koje su upoređivale efekte dodatka vitamina D3 sa placebom ili bez suplementacije kod sportista.

Iz nalaza, istraživači su zaključili da je suplementacija vitamina D3, u dozi koja je ublažila nedostatke kod učesnika, bila dovoljna da dovede do trenda ukupnog povećanja snage.

Studija je otkrila da oko 40% Evropljana ima nedostatak vitamina D
Studija je otkrila da oko 40% Evropljana ima nedostatak vitamina Dfoto: Shutterstock

Brojni istraživački radovi su dokazali vezu između nedostatka vitamina D i mišićne slabosti i umora. U 2020. godini, studija je otkrila da oko 40 odsto Evropljana ima nedostatak vitamina D, a 13 odsto je klasifikovano kao ozbiljno deficitarno.

Koja je optimalna dnevna doza vitamina D?

Nasionalna zdravstvena služba (National health Service) preporučuje da odrasli treba da dobijaju oko 10 mikrograma vitamina D dnevno.

- Približno od kraja marta/početka aprila do kraja septembra, većina ljudi bi trebalo da bude u stanju da proizvodi sav vitamin D koji im je potreban iz sunčeva svetlost na njihovoj koži - navodi se na njihovom sajtu.

Međutim, u zimskim mesecima, ili za one koji nisu u mogućnosti da provode dovoljno vremena na otvorenom, unos vitamina D bi trebalo pojačati kroz ishranu i unos određenih namirnica ili suplementacijom uz konsultaciju sa stručnjakom.

Vitamin D nalazi se u ribi, jajima, džigerici, crvenom mesu
Vitamin D nalazi se u ribi, jajima, džigerici, crvenom mesufoto: Shutterstock

Namirnice koje sadrže vitamin D uključuju:

Prenela: O.M.

(Izvor: Menshealth.com/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track