Korišćenje sardina umesto crvenog mesa može spasiti 750.000 života godišnje: Najbolji rezultati u smanjenju bolesti srca
Stručnjaci koji su sproveli studiju navode da bi usmeravanje na češće korišćenje ribe, u ovom slučajnu haringe i sardina, u ishrani ljudi na globalnom nivou, mogloda spreči pola miliona do 750.000 smrtnih slučajeva od bolesti povezanih sa lošom ishranom do 2050. godine.
Češća upotreba ovih vrsta ribe takođe bi moglo da smanji učestalost komplikacija zbog bolesti kao što je dijabetes uzrokovan lošom ishranom.
Ribe kao što su haringe i sardine bogate su omega-3 uljima koje mogu sprečiti bolesti srca. Takođe, obiluju kalcijumom i vitaminom B12.
Takođe, to bi posledično uticalo na smanjenje dodatnih zdravstvene komplikacije kod osam do 15 miliona godina ljudi sa invaliditetom, od kojih je većina koncentrisana u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Glavni autor Shujuan Ksia iz Nacionalnog instituta za studije životne sredine, Cukuba, Japan rekao je:
- Ova vrsta ribe, kao visoko hranljiva, ekološki prihvatljiva, pristupačna i najzastupljenija vrsta ribe u okeanu, postaje sve značajnija u globalnom sistemu ishrane.
Prenela: O.M.
(izvor: Mirror/Zdravlje Kurir)
Domaći čaj protiv kašlja i upale grla od nara: Nikada više nećete bacati koru