Stručnjaci koji su sproveli studiju navode da bi usmeravanje na češće korišćenje ribe, u ovom slučajnu haringe i sardina, u ishrani ljudi na globalnom nivou, mogloda spreči pola miliona do 750.000 smrtnih slučajeva od bolesti povezanih sa lošom ishranom do 2050. godine.

Češća upotreba ovih vrsta ribe takođe bi moglo da smanji učestalost komplikacija zbog bolesti kao što je dijabetes uzrokovan lošom ishranom.

Nezarazne bolesti povezane sa crvenim prerađenim mesom izazvale su 70 odsto svih smrtnih slučajeva u svetu u 2019. Bolesti srca, moždani udar, dijabetes i rak creva činili su 44 odsto ukupnog broja.

Ribe kao što su haringe i sardine bogate su omega-3 uljima koje mogu sprečiti bolesti srca. Takođe, obiluju kalcijumom i vitaminom B12.

profimedia0234867675.jpg
Profimedia 

Njihova analiza pokazuje da bi, ako se široko usvoji za direktnu ljudsku ishranu,ova vrsta ribe potencijalno pružila značajne koristi za zdravlje ljudi, posebno u smanjenju bolesti srca. Globalno, moglo bi da spreči pola miliona do 750.000 smrtnih slučajeva na godišnjem nivou od bolesti povezanih sa ishranom, u periodu do 2050.

Takođe, to bi posledično uticalo na smanjenje dodatnih zdravstvene komplikacije kod osam do 15 miliona godina ljudi sa invaliditetom, od kojih je većina koncentrisana u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Glavni autor Shujuan Ksia iz Nacionalnog instituta za studije životne sredine, Cukuba, Japan rekao je:

- Ova vrsta ribe, kao visoko hranljiva, ekološki prihvatljiva, pristupačna i najzastupljenija vrsta ribe u okeanu, postaje sve značajnija u globalnom sistemu ishrane.

Prenela: O.M.

(izvor: Mirror/Zdravlje Kurir)