Kolike su šanse da dobijete rak dojke ako ga je imala vaša majka? Evo šta kažu stručnjaci

Porodična istorija i genetski faktori mogu da povećaju rizik od razvoja raka dojke, ali koliko su tačno šanse da ga i vi dobijete ako ga je imala vaša majka?

Shutterstock

Ako je vaša majka imala rak dojke, prirodno je da se pitate koliki je rizik da se i sami razbolite. Rak dojke je jedan od najčešćih tipova kancera i mada porodična istorija može da poveća rizik, to ne znači nužno da će se nasleđena sklonost i razviti. Razumevanje genetskih i drugih faktora pomaže vam pomogne da preduzmete korake ka prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, savetuje dr Apjurva Savant.

Genetske mutacije: BRCA1 i BRCA2

Jedan od glavnih pokazatelja rizika od raka dojke su genetske mutacije. Geni BRCA1 i BRCA2 imaju ključnu ulogu u popravci oštećene DNK. Međutim, kada su ovi geni mutirani, šanse za razvoj raka dojke značajno rastu. Prema istraživanjima, žene sa mutacijama BRCA1 ili BRCA2 gena imaju između 65% i 85% šansi da dobiju rak dojke, dok je rizik za žene bez ovih mutacija oko 13 %.

Shutterstock  BRCA mutacije ipak čine samo 5-10 odsto slučajeva raka dojke

- Ako vaša majka nosi neku od ovih mutacija, postoji 50% šanse da ste je nasledili. Ipak, važno je napomenuti daBRCA mutacije čine samo 5-10% slučajeva raka dojke - objašnjava dr Apjurva Savant.

Ostali genetski i porodični faktori

BRCA1 i BRCA2 mutacije nisu jedini genetski faktori koji igraju ulogu u riziku od raka dojke. Postoje i drugi geni poput PALB2, TP53 i CHEK2, koji takođe doprinose riziku, ali u manjoj meri. Čak i bez specifične BRCA mutacije, ako imate bliskog rođaka sa rakom dojke, poput majke, vaš rizik se udvostručuje.

- Ako je više članova porodice imalo rak ili je bolest otkrivena u ranijim godinama, rizik dodatno raste - dodaje dr Savant.

Ostali faktori rizika

Genetika je samo deo slagalice. Faktori kao što su starost, hormoni i stil života takođe imaju veliki uticaj na rizik od raka dojke. Iako ne možete kontrolisati svoje gene, možete usvojiti zdrav način života kako biste smanjili druge rizike. Uravnotežena ishrana, redovna fizička aktivnost, izbegavanje pušenja i prekomernog unosa alkohola mogu da vam pomognu da smanjite ukupni rizik.

Shutterstock  S porodičnom istorijom preventivni pregledi treba da budu češći

Genetsko testiranje i skrining

Ako je vaša majka imala rak dojke, pogotovo ako je dijagnoza postavljena u mlađim godinama ili je imala poznatu genetsku mutaciju, možda bi bilo korisno da razmislite o genetskom savetovanju. Testiranje pomaže da procenite vaš rizik i dobijete personalizovani plan za preventivne preglede. Rano otkrivanje putem mamografije ili kliničkih pregleda može značajno da poveća šanse za uspešno lečenje.

- Ako postoji izražena porodična istorija, konsultujte se sa lekarom, redovno idite na preglede i usvojite zdrav način života - savetuje dr Savant.

U Srbiji se godišnje registruje 4.481 žena sa krcinomom dojke, a 1.711 žena izgubi život

Pripremia: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.kurir.rs