Da li ste probali da se umivate slanom vodom? 5 prednosti ovog tretmana i mere opreza

Poznato je da morska voda blagotvorno deluje na kožu, pa nije iznenađujuće što mnogi tvrde da i umivanje rastvorom soli donosi slične koristi.

Shutterstock

Od čišćenja viška masnoće i smirivanja iritacija, do borbe protiv akni - prednosti koje se pripisuju slanoj vodi su brojne. Međutim, dermatolozi upozoravaju da se mora biti oprezan, jer preterana upotreba soli može da isuši kožu i naruši njenu prirodnu barijeru. Sledi pet potencijalnih koristi.

  • Čišćenje i uklanjanje viška masnoće: Slana voda pomaže u uklanjanju viška ulja i nečistoća sa kože lica, što je posebno korisno za osobe sa masnijom kožom.
  • Antibakterijska svojstva: So ima prirodna antibakterijska svojstva, pa umivanje slanom vodom pomaže u smanjenju broja bakterija na površini kože, što je od koristi u borbi protiv akni i drugih kožnih infekcija.
  • Umirujući efekat kod iritacija: Blagi rastvor soli doprinosi smirivanju iritirane kože, smanjenju crvenila i otoka. To je jedan od razloga zašto se slana voda koristi za ispiranje rana i kod manjih iritacija kože.
  • Piling kože: So može da deluje kao blagi prirodni piling, pomažući u uklanjanju mrtvih ćelija kože, čineći je mekšom i glatkijom.
  • Balansiranje pH vrednosti: Umivanje slanom vodom reguliše pH vrednosti kože, što je korisno za održavanje njene zdrave barijere.

Međutim, važno je koristiti blagu koncentraciju, recimo kašičica soli na šolju mlake vode, jer previše soli može da isuši kožu i izazove iritaciju. Takođe, ovo nije preporučljivo za osobe sa vrlo osetljivom ili suvom kožom, jer može dodatno da pogorša stanje.

Pripremila: Nataša Lazović