ZBOG ČEGA SE JAVLJAJU AKNE U ODRASLOM DOBU? Krivci mogu biti proizvodi za negu ili OVI HORMONI
Foto: Shutterstock

briga o koži

ZBOG ČEGA SE JAVLJAJU AKNE U ODRASLOM DOBU? Krivci mogu biti proizvodi za negu ili OVI HORMONI

Zdravlje žena -

Bubuljice nisu smo odlika puberteta, već se mogu javiti i kasnije u životu. Možete ih sprečiti promenom nekih životnih navika ali i koraka u nezi, pa je potrebno prvo znati šta ih uzrokuje.

Možda ste se nekada nadali da ćete se rešiti mladalačkih akni u zrelijim godinama, ali to se nije dogodilo. Bez obzira na dan u mesecu, uvek imate bar nekoliko bubuljica na licu i ne razumete zbog čega se to dešava. Znajte da niste jedina osoba koja se bori sa ovim problemom.

Srž ovog problema je začepljena pora. Lojne žlezde luče sebum kroz otvore pora, što kožu čini mekom i zaštićenom. Ali ako se pore začepe prljavštinom, mrtvim ćelijama kože, viškom ulja ili možda bakterijama, pojavljuju se akne. Uobičajeno je da se javljaju tokom puberteta, međutim, mnoge žene imaju ih i nakon 25. godine - kada misle da bi akne trebalo da budu iza vas.

Pojavu akni mogu izazvati hormoni - progesteron, testosteron, kortoizol
Pojavu akni mogu izazvati hormoni - progesteron, testosteron, kortoizolfoto: Shutterstock

Hormoni mogu biti krivci

Ipak, neke navike, kao i uticaj hormona, značajno utiču na čistoću tena. Verovatno vam je poznata situacija kada se nekoliko dana pre očekivane menstruacije pojave bubuljice duž linije vilice i brade.

Ovo se dešava zbog hormonskih fluktuacija, a povećani nivoi progesterona (koji nastaju nakon ovulacije) mogu biti povezani sa pojavljivanjem akni zbog povećane proizvodnje sebuma. Androgeni (muški hormoni) kao što je testosteron takođe mogu povećati proizvodnju sebuma i stoga mogu izazvati akne i kod žena i kod muškaraca.

Drugi hormon - kortizol - mogao bi biti krivac akni. Naime, kada ste pod stresom, vaša nadbubrežna žlezda oslobađa kortizol, koji se obično naziva "hormonom stresa". Kortizol je zapravo važno jedinjenje koje pomaže u regulisanju različitih procesa - od imunološkog sistema do vašeg raspoloženja. Njegovi nivoi prirodno variraju tokom vremena (čak i tokom jednog dana).

Međutim, ako ste dugo izloženi stresu, kortizol može da 'rasplamsa' i doprinese stvaranju posebno inflamatornih akni. Zato je važno regulisati stres, odvojiti vreme za hobije i druženje, ostati fizički aktivan, provoditi vreme u prirodi...

Naravno, na čistoću tena bi mogla da utiče i ishrana, pa se trudite da jedete kuvane, zdrave i izbalansirane obroke, a obavezno uključite voće i povrće, piletinu i ribu, a izbegavajte previše šećera i masne hrane.

Koristite proizvode koji su bez ulja i nisu komedogeni, tj.ne zapušavaju pore
Koristite proizvode koji su bez ulja i nisu komedogeni, tj.ne zapušavaju porefoto: Shutterstock

Povedite računa o nezi kože

S druge strane, možda vaše lice nije puno akni zbog uticaja hormona, već loših navika poput odlaska u krevet šminkom ili nedovoljno očišćenim licem. To je najgora stvar koju možete učiniti svojoj koži. Osim toga, potrebno je često menjati jastučnice, izbegavati dodirivanje lica rukama i pažljivo pročitati sastojke proizvoda za negu kože kupujete. Pokušajte da koristite proizvode koji su bez ulja i nisu komedogeni, tj.ne zapušavaju pore. Ovo posebno važi za osobe koje imaju masnu ili kombinovanu kožu sklonu aknama.

Zato kada je u pitanju nega kože, držite se pravila: manje je više, izbegavajte agresivne preparate za lice i kosu (koji mogu da završe na licu) i pokušajte sa redovnim nežnim čišćenjem ili pilingom. Ako vidite da nema poboljšanja, obavezno se obratite dermatologu koji će proceniti situaciju i posavetovati vas kako da efikasno rešite problem.

(kurir.rs/zena.net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track