Ispiranje grla nije korisno samo zbog osvežavanja neprijatnog zadaha, već je efikasan način za ubijanje mikroba, umirenje grla koje grebe, zaustavljanje prehlade ili gorušice. Sve što vam je potrebno su vruća voda i nekoliko sastojaka koje možda već imate pri ruci.

Bol u grlu

Upaljeno grlo peče, daje osećaj grebanja i može da uzrokuje bol koji otežava govor ili gutanje. Ono takođe može da bude crveno i osuto belim ili žutim tačkicama, a uobičajeni uzrok je virus ili bakterija. Iritacija grla od pušenja, postnazalnog slivanja sluzi ili alergijska reakcija, takođe mogu da izazovu neprijatno grebanje.

Za brzo i efikasno olakšanje ne postoji ništa što bi nadmašilo slanu vodu, staro sredstvo za ispiranje grla. So deluje kao blagi antiseptik i takođe izvlači vodu iz sluzokože u grlu, što pomaže u otklanjanu šlajma. Rastvorite pola kašičice soli u šolju tople vode (koristite najtopliju koju možete da podnesete), isperite grlo i ispljunite. Ako pomaže, ponavljate to svakog sata.

soda-bikarbona.jpg
Profimedia So deluje kao blagi antiseptik

Umesto slane vode možete da upotrebite mešavinu soka od limuna i vode. Protivupalni sok pomaže da se skupi otečeno tkivo grla i stvara za viruse i bakterije neprijateljsku, kiselu sredinu. Samo dodajte kašičicu soka od limuna u čašu vruće vode i preparat je gotov.

Treća opcija je rastvor sode bikarbone, napravljen od pola kašičice bikarbonata i šolje tople vode, koje će umiriti zapaljenje.

Bol u grlu za ljubitelje ljutog

Za pikantnije sredstvo za ispiranje grla dodajte 10-20 kapi tabasko sosa u šolju vode. Tabasko je napravljen od paprika tako da deluje kao kapsaicin, a ima i antivirusna svojstva. Nemojte gutati ovaj rastvor, jer može da iziritira želudac.

đumbir, beli luk i med shutterstock_1675921891.jpg
Shutterstock Đumbir, limun i med na spisku pomagača

Probajte i ovaj efikasan starinski recept: sipajte pola šolje vruće vode preko kašičice đumbira u prahu, dodajte sok od pola limuna i kašičicu meda. Đumbir ima antiflamatorne osobine, dok med oblaže grlo i takođe deluje antibakterijski.

Upala glasnih žica

Ukoliko imateupalu glasnih žica (laringitis), boli vas grlo i promukli ste, najbolji način da povratite svoj glas jeste da nedelju dana provedete u biblioteci ili manastiru, drugim rečima nemojte govoriti, čak ni šaputati. Osim prekomernom upotrebom glasa, laringitis može da bude izazvan i prehladama i ostalim virusnim infekcija, pušenjem, alergijama ili infekcijom sinusa i izlaganjem iritansima, kao što su parašina i isparenja.

Kako nije uvek izvodljivo da ćutite duži vremenski period, možda ćete moći da ubrzate proces izlečenja ispiranjem grla čudesnom biljkom petrovac (ranjenik). Sa 2dl kipuće vode prelijte kašiku osušene biljke, ostavite poklopljeno 15 minuta, a zatim procedite. Grgoljite nekoliko puta dnevno.

lekovito-bilje-shutterstock-292843643.jpg
Shutterstock Među biljkama se izdvajaju petrovac, komorač i žalfija

Petrovac je bio pozanat i starim Egipćanima. Izrazito je blagotvoran za grlo, usnu duplju i ždrelo, ublažava simptome laringitisa, kao što su bol, kašalj i teškoće pri gutanju, a istraživanja su dokazala njegovo adstringentno (steže tkivo i deluje protivupalno), antibakterijsko, antivirusno i imunostimulišuće delovanje.

Za grgoljenje možete da upotrebite i 2-10 kapi eteričnog ulja komorača: dodajte ih u 2dl tople vode u koju ste pre toga otopili kašiku meda i grgoljite dva do tri puta dnevno.

Najjednostavnije sredstvo za oporavak sluzokože grla je ispiranje čajem od žalfije.

Sprečite gorušicu

Za povremenu gorušicu probajte običnu slanu vodu - jednostavno stavite četvrtinu kašičice soli u šolju vruće vode i promešajte. Slani rastvor pomaže da se ispere i neutrališe kiselina u grlu, ublažava osećaj peckanja i brzo umiruje iritiranu sluzokožu. Ako imate hroničnu gorušicu, javite se lekaru.

gorusica-profimedia0699458947.jpg
Profimedia Ako imate hroničnu gorušicu, javite se lekaru

Neprijatan zadah 

Čak i najzdravija usta su dom milionima bakterija koje proizvode otpadne materije, a koje opet uzrokuju neprijatan miris. Ako vam deluje da pranjem zuba i korišćenjem konca i interdentalne četkice ne možete da držite bakterije pod kontrolom, probajte čaj od karanfilića koji deluje kao antiseptik. Jednu ili dve kašičice istucanog karanfilića potopite u šolju vruće vode i ispirajte po potrebi.

Savet plus - protiv virusa prehlade

Sledeći put kada osetite da vas "hvata" prehlada probajte rastvor ehinacee, ubice virusa među biljkama. Dodajte dve kašičice tikture eninacee u šolju vruće vode i time ispirajte grlo tri puta na dan.

Pravila za ispiranje grla

Za svaku upotrebu napravite sveže sredstvo za ispiranje
Koristite najtopliju vodu koju možete da podneste, hladna sredstva su neefikasna
Nemojte gutati rastvor, ispljunite ga

Pripremila: Nataša Lazović

Izvor:Knjiga 1.001 kućni lek/Zdravlje.kurir.rs