Nisu sve masti loše po holesterol, neke ga i obaraju: Nutricionista otkriva šta bi trebalo jesti za zdravo srce

Kada pomislimo na masnu hranu, često je automatski povezujemo s nečim lošim po naše zdravlje. Međutim, ne bi trebalo sve ove namirnice stavljati u isti koš.

Shutterstock, Privatna Arhiva

Masti su, ako ostavimo "loš glas" o njima po strani, nezaobilazan deo naše ishrane. Obezbeđuju energiju i održavaju stabilnu temperaturu našeg tela, izvor su esencijalnih masnih kiselina koje naše telo, samo, ne može da proizvede, dok vitamini rastvorljivi u mastima, kao što su A, D, E i K mogu da se apsorbuju jedino uz pomoć masti, podseća nutricionista Dijana Radetić. Ipak, trebalo bi birati "dobre", nezasićene masti

- Studije su pokazale da ishrana bogata mononezasićenim masnim kiselinama, kao što su one koje se nalaze u biljnim uljima (maslinovo, suncokretovom sojino, kukuruzno), avokadu, orašastom voću, semenkama i ribi, može pozitivno da utiče na regulaciju nivoa holesterola u krvi. Konkretno, pomažu u snižavanju nivoa "lošeg" LDL holesterola, dok mogu da održavaju ili čak povećaju nivo "dobrog" HDL holesterola - navodi nutricionista.

Shutterstock  Biljna (hadno ceđena) ulja su dobar izvor zdravih masti

S druge strane, "loši" izvori masti, posebno zasićene i trans masti, mogu da podignu nivo holesterola u krvi.

- Imajte na umu da su izvor "loših" masti svi proizvodi koji su višestruko prerađeni - mesne prerađevine, pekarski i konditorski proizvodi, ali i crveno meso i obroci koji se pripremaju prženjem i pohovanjem. Naročito izbegavajte ili u najmanju ruku strogo kontrolišite unos trans masti - savetuje Dijana.

Tri prednosti zdravih masti 

Ishrana bogata mononezasićenim masnim kiselinama, osim što pozitivno utiče na nivo holesterola u krvi, što umanjuje rizik od nastanka srčnih oboljenja, takođe ima uticaj i na nivo insulina i glukoze u krvi, što je od značaja kod lečenja dijabetesa tipa 2.

- Pored toga, zdrave masti doprinose smanjenju upala u organizmu, što je još jedan faktor koji pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Generalno, masti pružaju duži osećaj sitosti, umanjuju "napade" gladi i tako potpomažu kontroli telesne težine - poručuje  Dijana Radetić

Pripremila: Nataša Lazović